27.10.2017

Sabina Obolnar

Za družine gre.

Naužili smo se pekov, slaščičark, zelenjavaric, pohodnikov, cvetličarjev, kvačkaric in kar je še bilo tega v tej na srečo kratki predsedniški kampanji. Kdo bo oziroma je bil v nedeljo zmagovalec, ta hip ne vem (ker je danes petek, ko pišem te besede), niti ne vem, ali bomo že dobili predsednika ali predsednico, kar pa ta trenutek sploh ni pomembno. V glavnem, predsedniške eskapade, domišljija, kaj vse bodo storili, ko bodo to postali (dasiravno vemo, kakšne so predsedniške kompetence v Sloveniji), so nas nasmejale na vso moč, no, vsaj tisti delček naroda, ki se mu približno bliska, kaj slovenski predsednik/predsednica sploh lahko počne.

Sabina Obolnar

Odgovorna urednica One, Oneplus in Onaplus.si

Čim bomo predsedniškim kandidatom pomahali, se bo pričel nov politični tek, parlamentarne volitve. Morda šele po 1. novembru, ali jih bo veseli december zaustavil ali pač spodbudil v politično rajanje, ta hip še ne vemo, zagotovo pa se bodo po novem letu in vse tja do junija spuščali čez drn in strn, v imenu samopotrditve. Na predvolilne golaže raje pozabite, priporočam vam, da se jih ne najeste, še bolje, niti ne pokusite, ampak da vključite svoj razum pri spremljanju kandidatk in kandidatov, strank, ki nam bodo obljubljale spremembe. Ker čas je za spremembe, bodo grulili. V obliki višjih pokojnin, nižjih davkov, novih delovnih mest, skratka, boljšega življenja. Edino, kar vemo, je, da bodo obljubljali. In zagotavljali tako rekoč vse. In vemo tudi, da bodo v tem času nastavljali svoje ljudi na pomembne položaje v državi, da bodo zagotovo potihoma skovali kakšno pomembno odločitev, medtem ko nam bodo vrgli kost, ki jo bomo mi glodali od jutra do večera. Ne dajmo se zmesti. Saj ne mislim, da lahko kar koli preprečimo, ampak vsaj vrženih kosti ne bomo s strastjo glodali.

Kolikor mi spomin seže, je taisti ekonomist pred leti brezkompromisno zagovarjal, da so trgovine odprte. Zdaj mu gre za družine. 

No, prva je že vržena. Nepovezani poslanec Andrej Čuš se je spet domislil, kako bi opozoril nase. In je predlagal ponovno zaprtje trgovin ob nedeljah. In je nekaj ropotal ter na svojo stran pridobil NSi, DESUS, SD kakor tudi SMC. Človek se je podvizal in je v začetku oktobra v državni zbor vložil zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele zakona o trgovinah. Trgovine naj bi se, kot rečeno, ob nedeljah in praznikih ponovno zaprle, razen redkih izjem. Lotil se je tudi spletne peticije, s katero je zelo zadovoljen (hm, 5000 podpisov je dovolj za zadovoljstvo?). Sprejetje novele Čuš pričakuje decembra. Pritrdil mu je tudi ekonomist dr. Jože P. Damijan, češ da naj bodo ob nedeljah in praznikih ljudje raje doma z družinami, kajti nedeljsko odprtje trgovin ni življenjskega pomena. Predvsem pa meni, da zaprtje ne bo povzročilo prav nobene gospodarske škode. Kolikor mi spomin seže, je taisti ekonomist pred leti brezkompromisno zagovarjal, da so trgovine odprte. Zdaj mu gre za družine. Super. Ampak kaj hočemo, vse se giblje in vse se spreminja, zakaj se ne bi tudi stališča. Seveda so se oglasili v trgovinski zbornici, pridružili pa so se jim direktorji trgovskih velikanov, rekoč, da je predlog nesprejemljiv, še več – protiustaven. V treh točkah.


Vir: Shutterstock


Ostanimo pri paroli: za družine gre. Vsem strankam, ki so stopile vkup za nedeljsko zaprtje trgovin (tihe podpornice temu predlogu so pravzaprav vse, samo SDS se še ni izjasnila), gre za družine, tudi vladajoči SMC, kjer so sicer tehtali »med pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kakovostnega družinskega življenja«, a družina je le družina. No, vidite, in to je ta predvolilna nevzdržnost, ki se bo kotalila nekaj mesecev in bo predvsem ali pa samo za lasten namen zlorabljala družine. Verjetno tudi otroke in druge najšibkejše v naši družbi. Bržčas od tega predloga kakšne pomembne politične koristi ne bo imel nihče, ker se pač vsi politiki strinjajo. Tako da je ta predlog de facto politično nekoristen.

Ženske, imejte otroke, ker Slovenija je raj. Imejte jih z moškimi. Take natalitetne zgodbe bodo predli. Kajti za družine gre. Ko in ker tako pravijo politiki. 

Zdaj pričakujem, da ga bodo začeli pokati še z obdavčitvijo samskih, oploditvijo z biomedicinsko pomočjo in spodbujanjem rojstev otrok – kar tako. Ženske, imejte otroke, ker Slovenija je raj. Imejte jih z moškimi. Take natalitetne zgodbe bodo predli. Kajti za družine gre. Ko in ker tako pravijo politiki. V predvolilni tekmi.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE