Vprašajte strokovnjaka

Z ženo in otroki nismo nikdar sami, povsod se sili tašča

Pred dvema letoma sva se z ženo preselila iz majhnega podnajemniškega stanovanja v hišo k njenim staršem. Najino stanovanje je popolnoma ločeno, imava svoj vhod. To je bil tudi moj pogoj. Želel sem si, da bi si lahko sama kupila stanovanje, a te možnosti nimava in je verjetno še kar nekaj časa ne bova imela. Žena je diplomirala pred tremi leti, a nikakor ne more dobiti stalne zaposlitve, jaz pa ne zaslužim dovolj, da bi lahko varčevala za stanovanje. Zdaj smo štiričlanska družina in le hvaležna sva lahko, da so nama njeni starši pomagali. Moti me le to, da moja žena z otrokoma vse več časa preživlja pri mami. Mama je spet postala najpomembnejša oseba v njenem življenju. Z njo se posvetuje o vsem in opažam, da njeno mnenje bolj upošteva kot moje. Pri starših živi še ženina mlajša sestra in tako vse tri vse dneve tičijo skupaj. Ob nedeljah pride k mami še sestrin brat z družino in po ženino je normalno, da imamo skupno kosilo pri njenih. Med tednom se vračam iz službe med četrto in peto uro. Sam si postrežem s kosilom. Žena in otroci so pri mami. Če želim biti z njimi, se jim moram pridružiti. Ženi sem že večkrat povedal, kaj me moti in da sploh nimamo svojega družinskega življenja. Izrazil sem željo, da bi z otroki ob nedeljah pa tudi ob praznikih hodila na izlete; da sva odrasla in imava svojo družino. Ona tega nikakor ne more razumeti. Pravi, da pretiravam in nisem hvaležen njenim staršem, da jih ne spoštujem. Kako naj jo prepričam, da nima prav?

Aleks iz osrednje Slovenije

Ljubeči starši ne vežejo čustveno otrok nase

Kot vidite, niti ločen vhod ni dovolj, kadar gre za odnos soodvisnosti med mamo in hčerko. Vaša žena se tega ne zaveda, kar je lahko razumljivo. Mama jo je vzgajala v veri, da je in bo le ona vedno najpomembnejša oseba v njenem življenju. Ona je tista, ki pozna odgovore na vsa vprašanja, tudi na tista, ki je sploh ne zadevajo in bi jih morala reševati le vi in vaša žena. V ženinih očeh je mamino mnenje pomembnejše od vašega. Očita vam, da ne spoštujete njenih staršev, vi pa si želite le imeti zasebno družinsko življenje.

Res gre za spoštovanje med starši in otroki, za spoštovanje meja. Kaj to je, tudi vaša žena ne ve. Kako naj ženska, mati nauči spoštovanja meja svojo hčerko, če se od nje ni nikoli popolnoma razmejila, če ji ni nikoli uspelo videti lastnega otroka kot samostojno odraslo žensko, sposobno in odgovorno živeti lastno življenje in imeti svojo družino. Oblastna ženska, kot je vaša tašča, je kot kokoš, ki zadržuje piščančke pod svojimi perutmi. Verjetno je pod njimi tudi njen mož, ker ga sploh ne omenjate. Tako nepomemben je. Na isto mesto je pospravila tudi vas, ker dopuščate, da se dogaja, kar se. Žena vas ne jemlje resno in ne razume, kaj želite. Zanjo so pričakovanja mame, da bodo odrasli otroci vedno z mamo in ob mami in ji izražali hvaležnost ter da bodo mamine želje in potrebe postavili pred svojo družino, nekaj običajnega. Prav imate, ker se s tem ne strinjate. To je posesiven odnos, s katerim vaša tašča hrani svoj ego, je prikrita prisila pod lažno krinko spoštovanja in ljubezni. Vaša žena žal nima ljubeče mame, čeprav se bo s tem težko soočila.

Mama, ki ima resnično rada svojega otroka, ga nikoli pretirano čustveno ne veže nase. Veseli se in podpira njegovo samostojnost. Dovoli mu, da se razvija v osebnost z lastnim mišljenjem. Pomaga mu in ga spodbuja k lastnim odgovornim odločitvam. Rada ga pohvali in spremlja njegov razvoj. Kadar je treba, kritizira njegova dejanja, ne pa njega osebno. Otrok mora imeti vedno možnost, da napako popravi. Ljubeči starši podpirajo otrokovo osamosvajanje in spoštujejo njegovo potrebo po zasebnosti, ko si ustvari lastno družino. K takim staršem se odrasli otroci radi vračajo, pa ne iz dolžnosti, ampak preprosto zato, ker jih imajo radi. V pogovoru s svojo ženo bodite odločnejši in zahtevnejši. Mislim, da bi bilo koristno, če bi skupaj obiskala strokovnjaka, ker gre za resen problem. Vaša žena se bo morala najprej soočiti z odnosom z mamo, potem bo lahko začela delati pri sebi. Zavedajte se, da se spremembe zgodijo počasi, in bodite potrpežljivi.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE