Črno-bela drama Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona v produkciji ameriškega spletnega video velikana Netflix je pobrala glavni nagradi večera, za najboljši film in najboljšega režiserja, s tem pa prekosila favorita z 12 nominacijami, dramo Najljubša grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa in si še povečal možnosti za oskarje, ki jih bodo podelili 24. februarja. »Res sem ganjen, da je bil film sprejet na takšen način,« je dejal Cuaron na slovesnosti v londonski Kraljevi Albertovi dvorani (Royal Albert Hall) in se zahvalil Netflixu za pogum, da je podprl film, v katerem je portretiral svoje otroštvo v 70. letih v Ciudad de Mexico, in dodal, da mu njegov uspeh »v času, v katerem je mišljeno, da bi nas delila strah in jeza, pomeni svet«. S Cuaronovo mojstrovino so zadovoljni tudi pri Netflixu saj se je z zlatim globusom, baftama in nominacijo za oskarja za najboljši film spletni ponudnik prebil v hollywoodski klub elitnih filmskih ustvarjalcev. 


Alfonso Cuaron


Čeprav sta mu ušli dve veliki nagradi večera, pa je film Najljubša obveljal za najbolj plodovit filmski presežek lanskega leta. Domov je odnesel kar sedem kipcev, med njimi tudi nagradi za najboljšo glavno (Olivia Colman za vlogo kraljice Ane) in najboljšo stransko igralko (Rachel Weisz, za vlogo kraljičine njeno zaupnice in ljubimke). 


Olivia Colman
Rachel Weisz


Po pričakovanjih je žirijo osvojil tudi glasbeni film preteklega leta Bohemian Rhapsody v režiji Bryana Singerja, Rami Malek, ki je v njem upodobila Freddieja Mercuryja, si je prislužil nagrado za najboljšega glavnega igralca. Po prejemu kipca se je frontmanu skupine Queen, žrtvi epidemije aidsa v obdobju, ko je bila homoseksualnost še tabu, poklonil kot »največjemu outsiderju od vseh«. Za najboljšega stranskega igralca je bil nagrajen Mahershala Ali, ki je v filmu Zelena knjiga Petra Farrellyja odigral jazzovskega pianista na turneji po ameriškem jugu leta 1962. 


Rami Malek


V množici filmskih osebnosti je manjkala zvezdnica Lady Gaga, ki je odnesla kipec za izvirno glasbo k filmu Zvezda je rojena, prevzel ga je njen igralski kolega, ki je celovečerec tudi režiral, Bradley Cooper. Lady Gaga mu je nekaj besed namenila še isti večer čez lužo, kjer je v Los Angelesu potekala podelitev grammyjev, pevka pa je tam osvojila kar tri pozlačene gramofone. 


Bradley Cooper


Čeprav je bil večer posvečen presežkom filmske industrije, pa sta veliko pozornosti znova ukradla princ William in njegova soproga vojvodinja Kate. Zakonca Cambridge se podelitve baft zvesto udeležita vsako leto, tokrat pa so kamere ujele, da tudi največji zvezdniki tega planeta v neposredni bližini kraljevih obstanejo kot vkopani. Igralka Claire Foy je s svojim skrivnostnim nasmeškom zabavala marsikaterega gledalca in kdo bi ji zameril, navsezadnje se je v življenje britanske monarhije izdatno poglobila med snemanjem priljubljene televizijske serije Krona, v kateri je upodobila Williamovo babico, kraljico Elizabeto II, v več intervjujih pa razkrila, da jo močno daje radovednost, ali so si serijo, ki pripoveduje resnično zgodbo kraljeve družine po smrti kralja Jurija VI, ogledali tudi na dvoru.