Pojav aken ponavadi povezujemo s puberteto, vendar jih imajo občasno ali pogosto tudi številni odrasli. Kateri so glavni vzroki – v prvi vrsti genetika?

Genetika je vsekakor pomemben dejavnik, je pa res, da se prav v puberteti, ko se začno hormoni krepiti, pojavlja več težav. Na neenakomerno izločanje loja bistveno vplivajo moški hormoni in posledično se izvodila žlez lojnic zamašijo. Pridružijo se še bakterije in povzročijo manjša ali hujša vnetja. Pri starejših ljudeh se akne prav tako pojavijo zaradi presežka androgenih oziroma moških spolnih hormonov. Pri ženskah po puberteti je lahko vzrok skrit v jemanju različnih zdravil, denimo za spodbujanje mišične mase. Ta vsebujejo tudi hormone, pa čeprav proizvajalci tega na etiketah pogosto ne navedejo.


Lažje oblike aken lahko zdravimo brez zdravil, denimo z omejitvijo sladkorja in določenimi čaji, jemanjem prehranskih dopolnil, kot so vitamini B in D, oziroma zeliščnimi mešanicami ter gibanjem na soncu, po možnosti ob morju. Se strinjate? Kaj priporočate sami?

Prehrana ne vpliva tako bistveno. Ljudje se odzivajo zelo različno, tudi denimo, kar zadeva uživanje sladkorja, čokolade ali oreškov. S soncem je treba biti zmeren, saj lahko morebitne opekline aknavost še poslabšajo. Res se poleti ponavadi stanje kože izboljša, a vprašanje, zakaj se to zgodi. Največja napaka je, kadar aknasto kožo zelo intenzivno čistimo. Običajno se začno najstniki umivati z mili oziroma po priporočilu kozmetičnih podjetij pri čiščenju izvajajo postopke s kopico različnih izdelkov. V resnici večina teh s kože odstrani zaščitni maščobnokislinski plašč. Posledično koža seveda proizvaja maščobe, da bi se zaščitila, pore pa se zato še bolj zamašijo. Kakšno čiščenje takšne težavne kože je torej najboljše?

Strokovnjaki običajno za čiščenje priporočamo le mlačno vodo. Občasno je dobro uporabiti čistilni tonik, predvsem kadar se dekleta pudrajo. Skratka, pretirana nega tudi ni dobra. (Nasmeh.) V izbiri kozmetike za nečisto kožo sicer priporočam tisto malo dražjo, saj ima ponavadi za seboj več kliničnih študij.


Hujša vnetja na koži zdravite z močnimi zdravili. Kateri so lahko negativni stranski učinki, sploh ko jih jemljejo najstniki?

Zdravljenje se razlikuje glede na spol. Pri dekletih se mnogokrat odločamo, da hormonski ciklus oziroma status urejamo kar s kontracepcijskimi tabletami. Pri fantih prej izberemo antibiotično terapijo, zdravila pa so takšna, da privlačijo sončno svetlobo, zato soncu ne smejo biti preveč izpostavljeni, sicer lahko postane koža živo rdeča. Za zdravljenje pridejo v poštev tudi retinoidi, pri katerih je prav tako nujna zaščita pred soncem. Pri dekletih je treba biti posebno pazljiv, saj lahko ta zdravila povzročijo okvaro ploda, če so noseče. Izjemno aknasta koža včasih pusti posledice v obliki brazgotin. Ali drži, da se jih ni mogoče nikoli več znebiti, ali so učinkoviti določeni globinski pilingi, mazila pa ne pomagajo kaj dosti?

Najprej se moramo vprašati, zakaj brazgotine nastanejo. Kadar je vnetje zelo globoko, kar običajno vidimo pri mlajših fantih, tam zares nastanejo brazgotine. Seveda pa so lahko tudi rezultat nepravilnega ravnanja z aknasto kožo, tj. stiskanja mozoljev. Vedeti moramo, da se vnetje s tem, ko to storimo in mozolj poči navzven, razleze tudi v notranjosti kože ter tako povzroči še več težav, sploh če vse skupaj počnejo z umazanimi rokami. Glede brazgotin se včasih ni dalo narediti kaj dosti, zdaj pa obstajajo abrazivni laserji, s katerimi je mogoče kožo kar lepo zbrusiti, kadar ne gre za zares globoke vdolbine oziroma izbokline.


Koliko akne sproži negativni stres?

Razprav na to temo je veliko. Jasnih dokazov ni, hkrati pa moramo vedeti, da se žleze lojnice aktivirajo prav takrat, ko smo pod stresom. Posledično se podre ravnovesje izločanje loja. Posredno se torej zares lahko pojavi hujša oblika aken.