Stranka SDS bi po rezultatih vzporednih volitev zasedla 25 poslanskih sedežev. Na drugo mesto se je uvrstila Lista Marjana Šarca, ki je dosegla 12,6 odstotka oziroma 13 poslanskih sedežev. Vzporedne volitve kažejo, da je na tretjem mestu SMC z 9,8 odstotka glasov oziroma desetimi sedeži. Deset sedežev naj bi zasedla tudi Levica, ki so ji volivci namenili 9,5 odstotka glasov. SD je podprlo 9,3 odstotka volivcev in je dobila devet mest v DZ, sledi NSi s 6,6 odstotka in sedmimi poslanskimi mesti. S 5,5 odstotka glasovi bi Stranki Alenke Bratušek pripadlo pet poslanskih mest, sledi DeSUS s petimi odstotki glasov in verjetno petimi sedeži. Na robu parlamentarnega praga se je znašla SNS, ki naj bi po rezultatih vzporednih volitev dobila 4,3-odstotno podporo in štiri poslanska mesta.


Janez Janša se je volivcem zahvalil z daljšim zapisom na twitterju, med drugim je zapisal: »Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. SDS bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben.«Marjan Šarec je ob objavi izidov vzporednih volitev, ki njegovi Listi Marjana Šarca (LMŠ) napovedujejo drugo mesto in s tem prvo uvrstitev v DZ, izrazil veliko zadovoljstvo. Na vprašanje glede sestavljanja vladne koalicije je Šarec odgovoril: »Mi ne bomo klicali prvi, bomo pa počakali klic.« Na vprašanje, ali se bo odzval morebitnemu povabilu na kavo, pa je dejal: »Če bomo klic prejeli, kavo spiti ni problem, povedali pa bomo tisto, kar smo že večkrat povedali.« Šarec je pred volitvami dejal, da LMŠ ne bo šla v vlado s SDS.Evropska komisarka Violeta Bulc je v štabu SMC po objavi izidov vzporednih volitev, ki so SMC z 9,8 odstotka glasov umestili na tretje mesto, dejala, da so lahko izjemno zadovoljni. »V tem trenutku je težko dajati kakršnekoli komentarje o koaliciji, pomembno je, da smo dosegli dovolj visok rezultat, da smo v pogajalski skupini,« je dejala.

Predsednik republike Borut Pahor je ob glasovanju izrazil upanje, da bo Slovenija hitro dobila novo vlado. V ta namen bo že v začetku tedna povabil na neformalen pogovor relativnega zmagovalca volitev.