Bitka je bila zopet napeta med izvajalci iz Armenije, Islandije, Moldavije, Švice, Latvije, Romunije, Danske, Švedske, Avstrije, Hrvaške, Malte, Litve, Rusije, Albanije, Norveške, Nizozemske, Severne Makedonije in Azerbajdžana, kot smo videli na prvem izboru v torek, pa so tudi te države na Evrovizijo letos poslale precej mlade tekmovalce. Na največjem glasbenem tekmovanju na svetu očitno veje veter svežine, kar je očitno tudi v raznolikih glasbenih žanrih, ki so jih predstavili letošnji tekmovalci. 

Nizozemski predstavnik je glede na stavnice favorit za letošnjo zmago.

V sobotni finale so gledalci in žirija poslali Severno Makedonijo, Nizozemsko, Albanijo, Švedsko, Rusijo, Azerbajdžan, Dansko, Norveško, Švico in Malto, ki se bodo pridružili desetim izbrancem prvega predizbora (iz Slovenije, Cipra, Češke, Belorusije, Srbije, Avstralije, Islandije, Estonije, Grčije in San Marina) in šestim državam, ki so v finale prišle brez kvalifikacij, Izraelu, Franciji, Italiji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji. 

Nocoj se je prva finala razveselila Severna Makedonija.

Na drugem večeru evrovizijskih popevki so gostujoči Izraelci še podčrtali letošnji moto Dare to Dream (drzni si sanjati) in med potekom glasovanja na oder poslala skupino, ki jo sestavljajo glasbeniki s posebnimi potrebami, Shlava Band. Njihova skladba o bolj prijaznem in sprejemajočem svetu se je dotaknila mnogih poslušalcev, in podkrepila sporočila ljubezni in sprejemanja drugačnosti, ki letos odmevajo v tekmovalnih skladbah.