Svetovni dan dojenja opozarja na pomen informiranosti bodočih staršev o dojenju ter si prizadeva zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč pri dojenju. Prehrana z materinim mlekom je namreč ključna za zdravje otroka, saj preprečuje drisko, zaprtje, težave s prebavo in kolike, zmanjša pa tudi tveganje za astmo v otroštvu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v prvih šestih mesecih življenja tako priporoča izključno dojenje, ki naj bi se od starosti šest mesecev dalje ob uvajanju mešane prehrane nadaljevalo do starosti dveh let ali več. 

Dojenje vpliva tudi na zdravje doječe matere,saj zmanjšuje možnost za poporodne krvavitve, deluje kot zaščitni dejavnik pred osteoporozo ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov.Poleg tega ustvarja neprecenljivo vez med materjo in otrokom, prijazno pa je tudi do okolja, predvsem vodnih virov, in pomembno pri preprečevanju podhranjenosti otrok na področjih kjer vladajo krize in revščina, saj dojenje nič ne stane. 

V Sloveniji se matere za prehranjevanje dojenčka z izključno dojenjem odločajo za krajše obdobje, ugotavljajo na NIJZ,to pa zato, ker se matere soočajo z dvomi o kakovosti in količini lastnega mleka ter skrbjo, ali njihovi otroci dobijo dovolj hrane. Na vsa ta vprašanja bodo nosečnice in doječe matere danes in vse do srede, ko se zaključi teden dojenja, lahko dobile odgovore. V Splošni bolnišnici Jesenice bodo danes na stojnici delili zloženke, ki so mamicam v pomoč pri dojenju, v Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije bodo na celjski mestni plaži pripravili srečanje nosečnic in doječih mater, mladim staršem pa bodo nudili strokovne in natančne informacije o dojenju, dopolnjene z izkušnjami, ki jih bodo o dojenju delile druge matere. V 15 slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Novo mesto, Ptuj, Murska Sobota, Ajdovščina, Tržič, Železniki, Zagorje ob Savi, Velenje, Črnomelj in Ravne na Koroškem) bo dojenju posvečen tudi jutrišnji dan s festivalom Dojiva se, ki je namenjen podpori nosečnicam in doječim mamam, ki se pogosto znajdejo v stiski, pa tudi vsem, ki jih zanima obdobje nosečnosti, poroda, dojenja, vzgoje in starševstva.