Hepatitis C je ozdravljiv, hepatitis B pa je mogoče dobro obvladovati oziroma se preventivno cepiti proti okužbi, poudarjajo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisov. Oba se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi in z okužene matere na novorojenca.

Verjetnost okužbe s hepatitisom C je večja pri tistih, ki so pred letom 1993 dobili transfuzijo krvi ali krvnih pripravkov, pri tistih, ki si droge vbrizgavajo ali jih njuhajo, pri osebah, ki so jim tetovažo ali piercing, torej prebadanje kože, izvedli neprofesionalno, pri zdravstvenih delavcih ter hemodializnih bolnikih in bolnikih po transplantaciji v obdobju pred uvedbo zaščitnih ukrepov, poročajo na STA.Nezdravljeni kronični hepatitis C pri približno 20 odstotkih bolnikov v 20 do 25 letih privede do jetrne ciroze. Osebe z virusom hepatitisa C in cirozo jeter pa imajo 20-krat večje tveganje za razvoj raka na jetrih. Od dneva postavitve diagnoze jetrne ciroze pa v desetih letih umre od tretjine do dve tretjini bolnikov.


Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja se lahko vsakdo anonimno, brezplačno in brez napotnice testira na okužbo z virusoma hepatitisa B in C vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.


Izvršni direktor urada Združenih narodov (ZN) za boj proti drogam in kriminalu Jurij Fedotov pa se je v izjavi ob svetovnem dnevu osredotočil na odvisnike in zapornike. »V svetu vsaka druga oseba, ki si vbrizgava droge, živi s hepatitisom C,« je spomnil. Pri ženskah, ki si vbrizgavajo droge, je tveganje za okužbo 38 odstotkov večje kot pri moških. Hepatitis B pa ima 7,5 odstotka ljudi, ki si vbrizgavajo droge, je opozoril. Problematika se po njegovih besedah še poveča v zaporih, kjer denimo uporabljajo okužen pribor, večja pa so tudi druga tveganja, denimo zaradi nestrokovnega tetoviranja in prebadanja kože.Brez ustreznih ukrepov bodo milijoni okuženih še naprej izgubljeni in brez možnosti, da pridejo do zdravil, je posvaril. Urad ZN bo po njegovih zagotovilih še naprej sodeloval z državami članicami, partnerji ZN in civilno družbo, da bi preprečevali okužbe in končno izkoreninili hepatitisa B in C med tistimi, ki si droge vbrizgavajo, in med zaporniki.

V Sloveniji je po navedbah klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja okuženih s hepatitisom C vsaj 10.000 ljudi, na svetu pa je kronično okuženih od 130 do 170 milijonov ljudi. Vsako leto se jih na novo okuži tri do štiri milijone.