Vremenski preobrat in obsežno sneženje, ki je v sredo zajelo Slovenijo, sta nas opomnila na začetek meteorološke zime. Je bilo to za pričakovati?

Že pred slabima dvema mesecema se je nakazovala ocena, da bosta tako meteorološka jesen kot zima hladnejši od dolgoletnega povprečja. Odstopanje je bilo zaznati od 15. novembra, ko so bile povprečne temperature za okoli 5,5 stopinj Celzija nižje kot v enakem obdobju lani – in najnižje od leta 2011. Predvidoma bo izrazito hladno vreme vztrajalo čez zimo. 

V tretjem tednu decembra se bo temperatura zraka malenkost zvišala, zato kakšne snežne pošiljke ne bo. Pred koncem leta bodo temperature spet bolj »božične«. 

Sporočate, naj se pripravimo na najhladnejšo zimo v zadnjih štirih letih bolj muhastih in zelenih zim. Bodo božični in novoletni prazniki pobeljeni ali bo za vse izven alpskih dolin in Julijskih Alp ostalo pri željah?

Za prihajajoče dneve kaže, da se bodo še pojavljali vdori hladnega zraka, ob tem se lahko pričakuje tudi rahlo sneženje, a večja verjetnost je, da bodo padavine prehajale v dež in bo odjuga v nižjih predelih sneg hitro pobrala. V tretjem tednu decembra se bo temperatura zraka malenkost zvišala, zato kakšne snežne pošiljke ne bo. Višje temperature pomenijo manj možnosti za padavine v obliki snega. Pred koncem leta bodo temperature spet bolj »božične«. 

Kakšna je torej verjetnost za bel božič in belo novo leto?

Predvidoma bo v dneh med 17. in 21. decembrom nad Slovenijo dotekal toplejši zrak. Vremenska sprememba med 22. in 26. decembrom bo prinesla naglo ohladitev. Možno je torej, da bo v dneh okoli božiča snežilo, a debelejše snežne odeje v nižje ležečih krajih ni pričakovati. 

Zadnje dni decembra in februarja bo v Ljubljani občutno hladneje kot v enakem obdobju lani.

Lanska zima je bila pri nas za 3,2 stopinje Celzija toplejša od referenčnega povprečja. Lahko izpostavite še kakšne razlike med lanskim zimskim tromesečjem in oceno letošnje zime? 

V osrčju ostrejše zime bodo območja na severovzhodu Evrope in jugozahodu Rusije. Ampak, kot že rečeno, tudi območje Slovenije bo zajela najhladnejša zima v zadnjih štirih letih. Za večji del Evrope napoved za obdobje med decembrom 2020 in februarjem 2021 kaže, da bo najhladnejše v zadnjih osmih letih. V primerjavi z lansko zimo bo hladneje za 3,1 stopinjo Celzija. Naj spomnim, da je bila zima 2019/20 povsod znatno toplejša od 35-letnega povprečja, torej bo zima 2020/21 odstopala po temperaturnem odklonu. Kaže, da bo zima v Evropi tudi bolj suha, kar pa ne pomeni nujno manj snega, saj je ob nizkih temperaturah dovolj že malo padavin za snežno ploho. 

V večjem delu Evrope bo zima 2020/2021 hladnejša 35-letnega povprečja.