Vaginalna okužba s kandido je ena najpogostejših težav pri ženskah, kajne?
Res je. Z njo se vsaj enkrat v življenju sreča večina žensk, nekaj med njimi pa tudi večkrat na leto. Vnetja nožnice, ki jih povzročijo glivice, niso nevarna in v nasprotju z bakterijskimi vnetji ne puščajo dolgotrajnih posledic, vendar so zaradi srbenja, grudastega izcedka, ki draži tudi zunanje spolovilo, rdečine in otekline zelo neprijetna. Sluznica na zunanjem spolovilu in v vagini lahko zaradi vnetja in ranljivosti oteče in razpoka, spolni odnos je otežen, lahko se pojavijo krvavi izcedki po odnosih, pekoče uriniranje.

Vsi higienski pripomočki, tako vložki, tamponi kot dnevni ščitniki perila, naj bodo iz bombaža, brez plastičnih podlag. Ženskam, ki imajo pogosteje glivična vnetja, svetujemo med menstruacijo vsaj tridnevno uporabo odličnih tamponov s probiotiki. Vselej poskrbimo, da zamenjujemo predloge in tampone z umitimi rokami.    

Ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikroorganizmi lahko poruši spremenjeno hormonsko stanje, najpogosteje zaradi hormonskih sprememb, vendar so tudi stres, jemanje antibiotikov, neustrezna uporaba mil za tuširanje in dezodorantov, odišavljenih vložkov in lističev toaletnega papirja, nošenje sintetičnega spodnjega perila vzrok za porušeno ravnovesje v nožnici in na zunanjem spolovilu.
V nožnici so poleg glivic in bakterij stalno tudi koristni laktobacili, ki uravnavajo bolj kislo, zdravo okolje, v katerem ni težav. Izcedek iz vagine je v rodnem obdobju ženske minimalen, bel ali prozoren in nima slabega vonja. Le ob ovulaciji je obilnejši in steklasto prozoren. Spremembe v hormonskem stanju lahko spremenijo pH nožnice in porušijo ravnovesje. To se spremeni med menstruacijo, pri uporabi hormonskih kontracepcijskih tabletk, v nosečnosti in prav tako v menopavzi. Ob jemanju antibiotikov svetujemo sočasno uporabo vaginalnih tabletk z laktobacili, ki skupaj s površinskimi celicami sluznice v vagini proizvajajo mlečno kislino. Tako učinkovito pomagajo pri hitrejši vzpostavitvi normalne vaginalne flore. Poletje je tudi čas, ko se zaradi kopanja v bazenih s klorirano vodo in pogostejših spolnih odnosov ter tuširanja z neustreznimi mili, ki niso za uporabo na intimnih predelih, težave s kandido večkrat pojavljajo. Da zaščitimo mikrofloro v nožnici, mora milo za intimno nego imeti ustrezen pH. S prepogostim umivanjem speremo tudi zaščitni sloj s površine, zato izpiranje nožnice odsvetujemo. Brez mlečnokislinskih bakterij so razmere za razrast tako glivic kot bakterij hitro vzpostavljene.

Kandidiaza se pri nekaterih ženskah ponovi kljub ustreznemu zdravljenju, kajne?
Kandidiazo lahko z doslednim upoštevanjem navodil ginekologa seveda odpravimo, vendar ne vedno. Predpisano terapijo za glivično vnetje vselej porabimo do konca, tudi če je večina težav mimo, nadaljujemo pa lahko s prebiotiki, da se vnetje ne ponavlja. Več ko je laktobacilov, manjša je možnost za vaginalno vnetje. Da izpostavljenost stresu zmanjšuje odpornost celotnega organizma, je seveda dokaz pri posameznicah, ki se kljub zdravljenju vračajo z istimi težavami zaradi kandide. Sladkorne bolnice imajo znake glivičnih vnetij vselej, ko krvni sladkor ni v območju želenih vrednosti. V fitnes centrih in savni vselej uporabimo svojo brisačko, tako bomo zaščitile sebe in druge. Ne pozabimo, da vlažno in toplo okolje najbolj ustreza glivicam, zato nikar ne uporabljamo sintetičnega tesnega spodnjega perila, naj bo zračno in iz naravnih materialov.Kako negujemo intimne predele, da čim manj dražimo sluznico?
Neustrezna uporaba gelov za tuširanje, dezodorantov in odišavljenih vložkov ter odišavljenih lističev toaletnega papirja škodljivo vpliva na občutljivo sluznico zunanjega spolovila. Slabega vonja po urinu in vaginalnih izločkih vse navedeno ne bo odpravilo. Prvo pravilo je dovolj pogosto umivanje in tuširanje s pripravki za intimno nego. Med menstruacijo, pred spolnostjo in po njej, po rekreaciji naj bo umivanje pogostejše. Za nego suhe sluznice zunanjega spolovila in vagine svetujemo občasno uporabo vlažilnega gela, ženskam, ki stalno uporabljajo vložke za inkontinenco, pa vsakodnevno uporabo takšnega gela. Poskrbimo, da nas skušnjava ne premami v nezaščitene spolne odnose, in raje uporabimo kondom. Semenska tekočina prav tako spremeni pH v nožnici in zato tudi vonj izcedka iz vagine.

Ali mora biti intimna nega med menstruacijo skrbnejša kot druge dni?
Vsi higienski pripomočki, tako vložki, tamponi kot dnevni ščitniki perila, naj bodo iz bombaža, brez plastičnih podlag. Ženskam, ki imajo pogosteje glivična vnetja, svetujemo med menstruacijo vsaj tridnevno uporabo odličnih tamponov s probiotiki. Vselej poskrbimo, da zamenjujemo predloge in tampone z umitimi rokami. Prav tako ob uporabi menstrualne skodelice poskrbimo za skrbno higieno rok. Vlažilni robčki za intimno nego naj bodo zgolj za občasno uporabo, sicer pa je milo za intimno nego priporočljivo ne samo med menstruacijo, ampak vedno, le poskrbeti moramo, da ga skrbno speremo s površine z dovolj mlačne vode.