Francija: Ultra omleta

Prebivalci kraja Haux v okrožju Gironde si na velikonočni ponedeljek privoščijo ogromno omleto. Ta je tako velika, da nahrani vseh 11.00 prebivalcev. Pripravijo jo na ročno pripravljenem ognjišču na mestnem trgu, za njo pa porabijo kar 5000 jajc in 50 kilogramov slanine, čebule in česna, da ustvarijo deset čevljev premera veliko reč. Čeprav se tradicije redno držijo šele zadnjih 30 let, pravijo, da sega še v čase Napoleona. 


Slovaška: Mokri ponedeljek

Srečne so slovaške ženske na velikonočni ponedeljek, ko je moškim dovoljeno, da jih zalivajo z vedri vode. Akcijo izvedejo pod pretvezo, da so prišli na obisk, ko nesrečnica odpre vrata, je že prepozno. A nameni niso slabi, čeber vode naj bi prinašal plodnost in moč, moški pa v zameno za prijaznost prejmejo posušena jajca, denar in vodko.


Švedska: Pomladna noč čarovnic

Švedski otroci praznično razpoloženje podaljšajo do torka, ko si pobarvajo obraze in se preoblečejo v čarovnice. V gručah obiskujejo gospodinjstva in prosijo za sladkarije. Po švedski legendi naj bi čarovnice v času velike noči obiskale gozd Blakulla, tam so se poveselile s hudičem, ki je priredil veliki dogodek.

PREBERITE TUDI: Ste za frtaljo s šparglji?

Slovaška in Češka: Šeškanje

Pomlazka (češko) oziroma korbác (slovaško) je stara poganska tradicija, ki se praznuje na velikonočno ponedeljek. Tudi pogani so očitno imeli občutek za nagajivost, obred namreč veleva, da mladi moški s šibami, narejenimi iz vrb, švrkajo mlada dekleta po riti. Fantje se projekta sistematično lotijo od hiše do hiše, v zameno pa dobijo okrašena jajca in pijačo. Dekletom prijeten običaj seveda prinese plodnost in lepoto, poleg boleče riti seveda.

Nemčija: Jajčna drevesa

V Nemčiji dekoracijo jemljejo resno, zato tudi ob velikonočnem praznovanju okrasijo drevesa. Nanje seveda obesijo pirhe, običaj se imenuje ostereierbaum, pri okraševanju pa se prav nič ne držijo nazaj, temveč jih prav razsipno polepšajo!


Madžarska: Škropljenje

Tudi madžarske ženske se ne morejo izogniti polivanju s tekočinami na velikonočni praznik. Locsoló Hétfo zapoveduje, da dekleta odpeljejo k lokalnemu izviru in jih polijejo s steklenico vode, kar simbolizira očiščenje, magijo in plodnost. Danes so tradicijo še povzdignili, deklet ne škropijo več z vodo, temveč s parfumi, po tem ko jim preberejo pesem. Fantje v zahvalo prejmejo rdeče pirhe, včasih tudi kaj za pod zob.

PREBERITE TUDI: Slastna slovenska potica!

Škotska in Severna Irska: Valjenje jajc

Igra s pirhi, kjer nesrečna jajca kotalijo po hribu navzdol, je pri severnih otočanih precej priljubljena. Valjenje jajca predstavlja kamen, ki se ob veliki noči vali stran do Jezusove grobnice in omogoča vstajenje. Seveda zmaga tisti pirh, ki se po hribu kotali najhitreje.