Špela Gornik je sinologinja, ki je navdušenju nad kitajsko kulturo dodala odkrivanje vzhodnjaške spolnosti, filozofije, ki jo na tej strani sveta marsikdo težko razume.


Žadasta jajčka v resnici sploh niso narejena iz žada? 

Na Kitajskem pogosto s pridevnikom žadast poudarijo, da gre za nekaj dragocenega. Jajčka so prve uporabljale konkubine, v resnici iz žada, to je bila kamnina kraljeve družine. Sama jih imenujem joni jajčka, narejena so iz serpentina. Kamen močno pomaga pri dvigu kundalini oziroma kozmične energije, obenem je zelo dostopen. Od vsake posameznice je odvisno, ali bo začutila razliko v vibraciji kamna, če ji je to pomembno, je prav, da poišče takšnega, ki ji najbolj ustreza. 


Večina žensk je tako otopela, da se tega predela na svojem telesu sploh ne zaveda! Izgubile so čutnost, ne znajo se predati in sprejemati. Zakaj? Zaradi močno razširjenega pristopa v spolnosti, kjer gre za preprosto nabijanje, v žensko se vstopa, ko še ni zares pripravljena.


Zakaj bi morala prav vsaka razmisliti o uporabi jajčk? 

Mišice, ki niso v uporabi, atrofirajo in postanejo neuporabne! Če se to zgodi z mišicami medeničnega dna, se pojavijo težave z inkontinenco, zdrs maternice in drugi problemi. Druga prednost je ozaveščanje živčnega sistema v vagini. Večina žensk je tako otopela, da se tega predela na svojem telesu sploh ne zaveda! Izgubile so čutnost, ne znajo se predati in sprejemati. Zakaj? Zaradi močno razširjenega pristopa v spolnosti, kjer gre za preprosto nabijanje, v žensko se vstopa, ko še ni zares pripravljena. Vzhodnjaška filozofija uči, da ženska skozi spolne organe sprejema, kaj pa rečemo mi? Ali boš dala! Ženska daje v srcu in sprejema v spolnih organih, pri moških je ravno nasprotno, sprejemajo v srcu in dajejo v spolnih organih, tako je krogotok sklenjen. 


PREBERITE ŠE: Si upate poseči po igračkah? Kaj pomeni, da ženske na spolni odnos niso pravilno pripravljene? 

Pravilno pripravljena pomeni, da ženska ni le navlažena, temveč po možnosti doživi tudi žensko ejakulacijo, v tantrični kulturi se temu reče amrita ali ženski izliv. Prav vsaka ima to sposobnost! To ni ista stvar, kot jo prikazujejo pornofilmi, kjer gre za nekaj drugega. Ženske potrebujejo čas in zaupanje, da se lahko sprostijo in prebudijo zdravilno esenco. Za pravilno pripravo je treba aktivirati parasimpatično živčevje; če bo aktiviran simpatični sistem, bo ženska v stanju boja ali bega. 

V čem je bistvo te skrivnostne ženskosti? 

Druga od druge se najbolj razlikujemo ravno v svoji seksualnosti, nanjo vpliva vse, kar se nam je zgodilo v življenju. Drugačne smo od moških, ne le po načinu doživljanja, temveč smo tudi različno oživčene na intimnih predelih. Nekatere bolj pri presredku, druge pri klitorisu, tretje pri vhodu v vagino. Smejimo se lahko stereotipom, ki nas še dandanes zavajajo o orgazmih in o tem, katerega je najlaže doseči. Živčevje potuje tako po hrbtni strani telesa kot tudi po sprednji in vse to vpliva na našo orgazmičnost. Če bi se tega zavedale, bi bile veliko manjše potrošnice, zato se o tem enostavno ne govori. O seksu že govorimo, a brez osebnih izkušenj seksualnosti. Ženskam so na zahodu odvzeli seksualnost in jo povezali z umazanijo. To se kaže tudi v obliki bolečin in čustvenih izbruhov pri uporabi jajčka, ko na dan privre dolgo zatirana bolečina. 


Smejimo se lahko stereotipom, ki nas še dandanes zavajajo o orgazmih in o tem, katerega je najlaže doseči. Živčevje potuje tako po hrbtni strani telesa kot tudi po sprednji in vse to vpliva na našo orgazmičnost. Če bi se tega zavedale, bi bile veliko manjše potrošnice, zato se o tem enostavno ne govori. O seksu že govorimo, a brez osebnih izkušenj seksualnosti.


Ampak na Zahodu se vendarle veliko razpravlja o spolnosti, od vsepovsod skačejo v nas gole lepotice. 

Zahodni moški so ženski vse projicirali na podobo, zato smo obsedene s tem, kako smo videti, a manjka notranji ogenj. Moška in ženska energija se morata dopolnjevati, jin brez janga ne raste, jang brez jina ne rojeva. Smisel je v harmoničnemu zlitju, tudi tukaj je pomembno iskanje prave mere. Vse je pogojeno z vzgojo, seksualnost je naša osnovna energija, iz katere izhajajo vse druge energije. Žalostno je, da so ženske postale objekt za oglede. Jajček je močan simbol aktivne seksualnosti ženske, ki si dovoli biti Ženska z velikim Ž. Prvi korak je sprejemanje sebe, da poslušaš srce in si dovoliš biti takšna, kot si. Če me nekaj prizadene, se bom zjokala, če me bo kdo resnično razjezil, bom to izrazila. Z odgovornostjo, a ne z zatiranjem instinktov. Tudi če zato ne bom sprejeta, me to ne bo pokopalo! To je ženska narava, da si dovolimo biti instinktivne. 


PREBERITE TUDI: Ljubite s srcem ali glavo?


Žadasta jajčka različnih velikosti.


V mladosti še nekako gre, a s starostjo popolnoma izgubimo svojo seksualnost. 

Ženske pogosto vstopijo v zvezo in zatrejo seksualni vidik, ko mine začetna privlačnost. To se zgodi zato, ker ne smejo raziskovati, različno se jih omejuje. Ko si par zaželi otroka, se malo bolj posveti spolnosti, nato vse skupaj zamre. Ne dovolimo naravne cikličnosti in razvoja. V resnici je ravno nasprotno, starejša ko je ženska, bolj bi morala biti v stiku s svojo seksualnostjo! Seveda če je v stiku z zaznavanjem in senzibilnostjo, kar je pogosto onemogočeno. Vse preveč je poudarka zgolj na materinskem vidiku in zahtevah po večni produktivnosti, pred žensko spolno močjo pa vlada ogromen strah in se jo posledično različno zatira. Na Vzhodu so jih včasih zaklepali, ponekod jih še danes, na Zahodu svobodno hodimo okoli, a ne smemo biti povezane s svojo čutnostjo. 


Kako torej nastanejo travme, ki se ujamejo v maternico in spolne organe? 

Travme se najhitreje naberejo tako, da zanemarjamo del telesa, ne le fizično, temveč da zanemarjamo svoja čustva. V okolju, kjer ni dovoljeno kazati čustev, smo ženske odrezane od ženske energije in polno živimo s svojo moško platjo. Stres in zanikanje težav povzročijo nabiranje čustev v telesu. Kjer je zastoj, ni pretoka, tako se razvije bolezen. Najhuje je, da so ženske naučene, da morajo biti ves čas prijazne, ne glede na to, kako okolje ravna z njimi. To vodi v izkoriščanje v odnosih, v službi in podobno. Potreba po večni sreči in vzhičenosti je nora, treba je biti v ravnovesju, seveda pa je potrebna čustvena zrelost, a to ni enako otopelosti! Svetovne kulture poznajo tehnike, ki se dotikajo notranjega sveta. Bodywork je ena takšnih praks, ki so resnično uporabne, tudi pri obravnavi travm, kot so spolne zlorabe. Ženske bi to morale ozavestiti, namesto da potlačijo in imajo vse življenje nezadovoljivo spolnost! Seveda je to težko, v okolju, ki stigmatizira žrtve, jim vedno pripisuje krivdo in o tem noče nič slišati. Povezovanje spolnosti in umazanije naredi iz žrtve nekoga, ki se svoje izkušnje lahko le sramuje. 

Resnično smo lahko srečne, ker živimo v času, ko se ženske začenjajo prebujati. To moramo izkoristiti in raziskovati svojo seksualnost, nihče nas ne bo zažgal. Pred sto leti niso verjeli, da ženska lahko doživi orgazem, če se je to že zgodilo, so ji izrezali jajčnike, saj so to obravnavali kot bolezen. Zdaj je druga skrajnost, od ženske se pričakuje, da se bo ulegla in puf, že doživela orgazem! Naša kultura želi vse narediti na klik, zato so nas tudi prepričali, da je ščegetavček majhen gumb, kar sploh ne drži! To je velika struktura, a šele ko nabrekne; večina žensk niti ne pride do tja. Sama pogosto učim tudi v tujini in lahko povem, da je neverjetno, kako zaprte so ženske v Sloveniji. Vse preveč je travm, ki se vlečejo vse življenje in več generacij. Kar ni presenetljivo, samo poglejmo, kako nekateri moški obravnavajo ženske!