Številne študije namreč dokazujejo, da naravna svetloba ugodno vpliva na človeka, saj učinkuje na njegovo zdravje in počutje, poleg tega pa se poveča tudi njegova storilnost.

Mansarda je najvišje ležeči prostor v objektu in lahko zato zajame največ svetlobe. Toda najvišja lega še ne pomeni, da so prostori dobro osvetljeni. Premišljeno načrtovanje in razporeditev okenskih odprtin je bistvenega pomena za dobro osvetlitev in dobro počutje v prostoru. Svetlobo pod streho lahko pripeljemo na več načinov: z okni v fasadi, s strešnimi okni ali pa s frčadami (kukerle).

S strešnimi okni lahko prostor razkošno osvetlimo. Pogosto jih je možno poljubno razporediti po strešini, saj se je z ulice ne vidi.Koliko svetlobe sploh potrebujemo? Ker je pomlad pravkar potrkala na vrata, se vsi še zelo dobro spomnimo dolgih temnih zimskih dni, kajne? Če ste eden izmed tistih, ki so v sončnem zimskem dnevu imeli prižgano umetno razsvetljavo, vašim prostorom gotovo manjka svetlobe. Okna je morajo v prostor dovajati toliko, da pri vsakdanjih opravilih umetne razsvetljave v njem ne potrebujemo. Namerno sem napisala le »prostor«, ne pa tudi » bivalni«! Zakaj? Po moji lastni izkušnji je kopalnica, kjer zjutraj ne potrebujem luči, pravi vir energije. Res, da to ne velja za zimski čas, ker je ob sedmih zjutraj sonce še skrito, a že od sredine februarja je v njej zjutraj dovolj svetlo, da ne prižgem luči. Prekrasen občutek.

Podobno velja tudi za otroške sobe. Otroci preživijo veliko časa v svojih sobah, zato jim, prosim, zagotovite dovolj svetlobe, da bo njihov razvoj čim bolj zdrav in poln energije. V Sloveniji imamo minimalne tehnične predpise, kjer so podani pogoji za projektiranje stavb. Po teh predpisih mora biti okenskih površin za 20 % glede na tloris. Prosim, ne pozabite, da je to minimum.

V povezavi z osvetlitvijo na strehi naj izpostavim še nekaj: če v mansardi ne postavimo ravnega stropa, ampak pustimo prostor odprt »do špice«, lahko svetlobo pripeljemo precej globoko. Tako dobimo prostore, ki so zelo enakomerno osvetljeni, brez temnih kotov.

Upam, da je bilo prebiranje tega članka dovolj velika iztočnica za razmislek o pomenu naravne svetlobe za naše počutje. Želim vam, da si čim več energije sonca pripeljete v svoje hiše in stanovanja ter pri tem tudi sebe napolnite z njo. Priporočamo vam 360o ogled štirih mansardnih stanovanj, kjer boste lahko dobili veliko idej: www.velux.si/VR.