Ko potuješ sam, namreč nisi v skupini ljudi, v kateri bi vedno lahko našel koga, ki »problem« reši namesto tebe. Velikokrat ljudje, ki potujejo v skupinah, manj intenzivno doživijo deželo, v katero senamenijo. Skorajda jim namreč ni treba komunicirati s prebivalci – najverjetneje imajo vodnika, ki vse uredi namesto njih – drugače vzpostavijo stik s svetom, v katerega so se sprehodili na obisk. In tako sevrnejo domov z istimi predsodki, s katerimi so se morda na tuje odpravili.

Približaj se

Ameriška profesorica socialnega dela in pisateljica dr. Brené Brown, katere knjigo Neizmeren pogum poznamo tudi v slovenskem jeziku, je nedavno napisala novo delo z naslovom Braving the Wilderness, ki bi ga lahko prevedli kot »pogum v divjini«. V njem eno od poglavij naslovi: Ljudje je teže sovražiti od blizu. Približajte se. Teza, ki jo v njem zagovarja, je, da je v svetu, v katerem je sicer zaznati popoln kolaps moralnih vrednot in produktivnih debat, mogoče najti ljudi, ki kljub vsemu ohranjajo občutek gotovosti in lastne vrednosti, pripadnosti sami sebi ne nazadnje in svoji vesti. Kaj je njihova skrivnost? Brené zapiše, da so to ljudje, ki se zavedajo aktualnih dogodkov po svetu in jasno izražajo svoja stališča, a se razlikujejo od večine v tem, da svoja mnenja o ljudeh in njihovih prepričanjih ustvarjajo na podlagi osebnih izkušenj, pristnega stika, spoznavanja tistih, o katerih je govor. Niso padli v past, v kateri se velikokrat znajdemo vsi in gre nekako tako: Z lahkoto sovražim skupino tujcev, kajti peščica onih, s katerimi čas preživljam jaz, so svetle izjeme.Svet je lahko majhen tudi na tujem

Ko potuješ sam, pade marsikatera maska. Predsodki hitro zvodenijo, ko imaš priložnost uzreti drugega tik pred seboj. Tega pa si ljudje pogosto ne dovolijo tudi tako, da povsod stopajo le v »varnem« zavetju podobno mislečih. A svet je tako lahko majhen ne glede na to, kako daleč od doma si.

Da še nismo povsem navajeni na solo popotnike, čeprav trend vsekakor ubira to smer, kažejo tudi počitniške ponudbe. Cena, če sobe ne deliš z možem ali drugimi družinskimi člani, prijatelji, je rada zasoljena.

Nekaj napotkov torej ne bo odveč. Internet nam svet ponuja na dlani, kar pomeni, da se nam za ponudbe ni treba več ozirati samo v kraju, v katerem bivamo. Poiščite možnosti, ki upoštevajo ednino vaše popotniške izkušnje, ali se pridružite skupinam na družbenih omrežjih, na katerih se ravno tako srečujejo tisti, ki nameravajo svet obiti solo.Vse v en nahrbtnik

Za vse popotnike velja enako pravilo, in sicer da se je pred odhodom treba podučiti o deželi, kamor greste. Pri sebi vedno imejte osebni dokument, pred odhodom pa domačim le povejte, kam se odpravljate. Pametno je, da najbolj vrednih reči ne nosite okoli vratu z nalepko Prosim, okradi me, temveč ravnajte preudarno.

Prav tako je pametno, da v nahrbtnik stlačite samo najbolj nujne reči. Je res, da je nujno zelo neotipljiv pojem, a če je Sarah Wilson, avstralska pisateljica, katere knjiga Adijo, sladkor je uspešnica tudi pri nas, zmogla štiri mesece potovati samo z osemkilogramskim nahrbtnikom, boste zmogle tudi ve. Na svojem blogu svetuje, naj med potjo z letali, vlaki in kar je še tega, obujemo čevlje, ki bi nam med prtljago vzeli največ prostora. Če niste namenjeni na modno revijo, bodo to najverjetneje pohodni čevlji.Babičin pulover naj ostane doma

V času, ko je na voljo veliko lahkih in kakovostnih materialov, izberite oblačila, katerih sloji so tanki, in ne debelih puloverjev, ki vam jih je babica spletla za božič. Ženskam se zna pakiranje zaplesti pri kozmetiki. V resnici ne potrebujete veliko: dnevna in nočna krema za obraz, odstranjevalec ličil, krema za telo ... Vse to je lahko posodica kakovostnega naravnega olja. Če morate redno jemati določena zdravila, jih vzemite s sabo toliko, kolikor jih potrebujete. Ne greste na humanitarno potovanje, kjer bi jih morali deliti. No, razen če greste. A tam so »pravila« povsem drugačna.

Ste morda oseba, ki se ukvarja s športom in želi to početi tudi na potovanju? Ni problema. Vzemite s sabo superge, ki jih lahko nosite ves dan. Da pa ne bi zamudili kakšnega pomembnega zmenka, ki bi od vas vendarle zahteval bolj elegantno opravo, spakirajte recimo oblekico iz svile. Ja, zmečkala se vam bo, a ni boljšega materiala, ki ga para po tuširanju hitreje in laže poravna. Tako, zdaj ste pripravljene. Srečno pot!