»Proces določanja spolne identitete je s fiktivnimi spolnimi identitetami, kot sta »spolno nevtralno« ali »tretji spol«, postal zapleten in je dejstvo, da obstajata samo dva spola - ženski in moški, označil za obskurnega. Podobne teorije poskušajo zanikati naravo in jo hkrati spremeniti,« so še zapisali v navodilih za starše, učence, duhovnike in druge, ki so vpleteni v proces učenja mladih, poroča CNN.

V zadnjih letih je več držav po svetu priznalo nebinarno spolno identiteto, ki kot krovni termin zajema spolne identitete, ki se ne umeščajo znotraj binarnega (žensko-moškega) spolnega sistema. Gre torej za vse spolne identitite, ki presegajo binarni spolni sistem oziroma spolne identitete, ki niso moški ali ženska. Katoliška cerkev ima do drugačnih definicij spola in spolne usmerjenosti že tradicionalno konzervativen pogled - čeprav je papež Frančišek leta 2016 dejal, da si LGTB skupnosti zaslužijo opravičilo cerkve za dolgo zgodovino preganjanja in zatiranja.

(Foto: Shutterstock)

Ameriška organizacija, ki se zavzema za pravice LGTBQ katoličanov, je dokument označila za »škodljivo orodje, ki ga bodo uporabljali za zatiranje transpolnih ljudi, istospolno usmerjenih in biseksualno usmerjenih«. Vodja organizacije Francis DeBernardo je dodal, da bo dokument zgolj zmedel tiste, ki še vedno iščejo odgovore glede svoje spolne identitete in usmerjenosti. Po njegovem pa to lahko vodi v željo po samopoškodbi ali celo samomoru. Najstniki, ki iščejo odgovore na vprašanja glede svoje spolnosti, so namreč najbolj ogrožena skupina, raven samomorov med njimi pa je najvišja v Združenih državah Amerike.

»Edina resnica, ki jo razkriva dokument, je, da je Vatikan še vedno izredno slabo opremljen v pogovorih o spolu in spolnosti v modernem svetu,« je dejal DeBernardo. »Vatikan ostaja v srednjem veku in spodbuja napačno učenje, ki temelji na mitih, govoricah in izmišljotinah,« je še dodal.