V desetih dekagramih rakitovca je namreč kar 1000 miligramov C vitamina! Jagode rakitovca zato varujejo imunski sistem in ga krepijo, da se lahko uspešno upre prehladnim okužbam. Tudi spoznanje, da je preprečevati bolje kot zdraviti, so včasih jemali resneje, saj lekarn pa tudi zdravnikov ni bilo toliko kot danes.


Nakup in priprava: Sveže jagode rakitovca lahko še v zgodnji zimi kupujemo na tržnici. Nabrane so zelo občutljive, zato jih je treba čim prej uporabiti. So precej velike, približno slab centimeter. Niso čisto okrogle, ampak ovalne. Pazimo, da kupimo jagode, ki so bleščeče se svetlo rdeče barve, saj so takšne najbolj aromatične. Sveži rakitovec običajno preprosto pretlačimo oziroma zmeljemo v mešalniku v gosto sadno kašo, jo spravimo v kozarce in jo s pridom uporabljamo pozimi. Če jih hranimo v temnem in hladnem prostoru, lahko tako pripravljeno kašo uporabljamo več tednov kot dodatek mlečnim izdelkom, predvsem jogurtu in skuti, pa tudi sadnim sladicam, ali jo z dodatkom neprečiščenega sladkorja, medu ali sirupa uporabljamo kot samostojen namaz, na primer za kruh ali palačinke in celo torte.


PREBERITE ŠE: Zdravilna zel za vsako bolezen


Žitni zajtrk

Potrebujemo: skodelico žitnih kosmičev, žlico kaše iz jagod rakitovca, mleko, dve žlici zmletih lešnikov ali mandljev, žlico javorjevega sirupa ali medu.

Priprava: Žitne kosmiče že zvečer obilno prelijemo z mlekom in jih čez noč pustimo v hladilniku. Zjutraj vmešamo vanje kašo iz jagod rakitovca, zmlete lešnike ali mandlje in javorjev sirup ali med. Dobro premešamo in ponudimo.Jabolčna pita

Potrebujemo: 150 g hladnega masla, 250 g polnovredne moke iz celega pšeničnega zrna, pol žličke soli, za nadev: 6 žlic kaše iz jagod rakitovca, pet jabolk, sok ene limone, 100 g višnjeve ali slivove marmelade, model za narastke.

Priprava: Hladno maslo v koščkih hitro pregnetemo z moko. Dodamo sol, ki smo jo prej raztopili v petih žlicah vode. Vodo s soljo vlijemo v sredino testene kepe in jo spet pregnetemo. Za uro ali dve jo postavimo v hladilnik, potem pa jo razvaljamo v obliki modela. Osnovo takoj položimo v model in jo obilno premažemo s kašo iz rakitovca. Jabolka olupimo, razpolovimo in izrežemo peščišča. Narežemo jih na tanjše krhlje, pokapamo z limoninim sokom in porazdelimo po testu. Spečemo pri 210 stopinj Celzija v petinštiridesetih minutah. Ko se pita ohladi, jo premažemo z ogreto višnjevo ali slivovo marmelado.


PREBERITE ŠE: Superzvezda Avokado


Rogljički z lanenim semenom

Potrebujemo: 300 g polnovredne moke, 100 g masla, 30 g neprečiščenega sladkorja, 30 g kvasa, 6 zvrhanih žlic kaše iz jagod rakitovca, lonček kisle smetane, 3 žlice medu, 50 g lanenega semena, dober dcl toplega polnomastnega mleka, pol žličke soli.

Priprava: Kvas in sladkor in sol raztopimo v toplem mleku. Raztopino dodamo moki in maslu. Na hitro zgnetemo testo. Razdelimo ga na deset kepic in jih pustimo pokrite pri sobni temperaturi (ne pri viru toplote) vzhajati slabo uro. Kašo iz jagod rakitovca premešamo s kislo smetano in dodamo med in laneno seme. Kepice na pomokani deski razvaljamo v ovalne, pol cm debele ploskve in na vsako položimo žlico nadeva. Zvijemo rogljičke in jih položimo na pomokan pekač. Spet naj vzhajajo pol ure, potem pa jih premažemo z mlekom in spečemo v dvajsetih minutah pri 200 stopinj Celzija. Sok iz rakitovca

Potrebujemo: kg jagod rakitovca, tri žlice neprečiščenega sladkorja.

Priprava: Jagode rakitovca dobro operemo, osušimo, nato pa pretlačimo ali zmeljemo v mešalniku. Iz sadne kaše skozi tkanino iztisnemo sok in ga sladkamo. V hladilniku ga lahko hranimo več dni in ga uživamo po požirkih kot preventivno sredstvo proti prehladnim obolenjem.Okrepčilni jogurtov namaz

Potrebujemo: lonček jogurta, lonček kisle smetane, 4 žlice kaše iz jagod rakitovca, javorjev sirup ali med po okusu.

Priprava: Vse tri glavne sestavine temeljito premešamo in po okusu dodamo še javorjev sirup oziroma med. Ponudimo s polnovrednim kruhom ali opečencem.