Običajno manj kot deset metrov visok grm oziroma že kar manjše drevo pogosto raste ob rekah, vrtovih, živih mejah in na obronkih gozdov. Bezeg je imel po arheoloških in antropoloških raziskavah v srcih ljudi posebno mesto že v prazgodovini. Verjeli so, da varuje hiše, ker v njegovih deblih prebivajo dobri duhovi. Dejstvo je, da popestri prehrano in pomaga ohranjati človekovo zdravje in privlačen videz. 


Čaj proti alergijam in virusom 

Zelo okusen čaj, ki ga pripravimo iz posušenih bezgovih cvetov, čisti kri in spodbuja potenje ter izločanje seča, zato ga je priporočljivo piti pri gripi in virozah, kašlju teh vnetih dihalnih poteh, saj tako hitreje in bolje okrevamo. Čaj moramo seveda zaužiti, ko je še vroč, da bo uničil kar največ virusov in bakterij. Tako zanesljivo krepimo imunski sistem ter obenem blažimo alergije, denimo seneni nahod. Ohlajeno tekočino lahko uporabimo v obliki obkladkov za pomiritev utrujenih oči. 


Maska za čisto polt 

Uživanje pripravkov in jedi iz bezgovih cvetov, kot so sirup oziroma šabesa ter ocvrtki cvetov v testu za palačinke, prav tako pozitivno vpliva na naš največji in najbolj viden organ – kožo. Ta postane čistejša, bolj napeta in manj dovzetna za najrazličnejše izpuščaje, denimo akne in herpes. Nič nenavadnega, saj v bezgu najdemo popolno mešanico hranil od železa do vitaminov A, B in C. Kožo na obrazu in dekolteju lahko očistimo, osvežimo in navlažimo z masko, ki jo naredimo iz mešanice biojogurta, svežih bezgovih cvetov, biomedu in nekaj kapljic biolimonovega soka. Pustimo delovati dobrih dvajset minut, nato speremo z mlačno vodo.


 Kruh z bezgovim cvetjem
600 g pšenične ali pirine moke
3 dl vode
1 žlica olja ali masla
1 žlička soli
1 žlička sladkorja ali medu
1 vrečka suhega ali kocka svežega kvasa
1 skodelica svežih ali suhih bezgovih cvetk

V posodo kruhomata damo vodo, sol, sladkor, olje, nasujemo moko in potresemo s kvasom; če uporabljamo svežega, naj pred peko ne pride v stik s tekočino.
Kruhomat priklopimo na program beli kruh. Dobro se speče tudi s programom hitra peka.
Bezgove cvetke dodamo, ko je testo že napol zgneteno.
Testo je ravno prav gosto, ko se posoda kruhomata popolnoma očisti.
Izberemo program in čira čara, hokus pokus, že čez nekaj ur si odrežemo kos nenavadno dišečega in okusnega kruha.

(Vir: Letni časi v kuhinji, Mateja Reš, založba Družina)