Bučke

Manjše so, okusnejše so. Iz njih lahko skuhamo juho, jih popečemo na olivnem olju ali ocvremo oziroma spaniramo, uporabimo v narastkih in pitah. Mlade bučke je mogoče jesti tudi presne v solati ali ob narezku. V receptih pri peki sladic pa odlično nadomestijo jabolka.

Grah Kdor ima prebavne težave po uživanju fižola, naj poskusi jesti grah. Ta ni nič manj hranljiv. Nadvse okusna poletna stročnica – utrgana neposredno z vrta – je kot sladica. Debelejši stroki vsebujejo manj sladkorja. Klasični jedi z grahom sta rižota in pasirana juha.

Špinača

Tako kot Popaja iz risanke tudi nas okrepi špinača, vendar ne tista iz pločevinke. Najboljša je sveža, čvrsta. Špinače ne smemo kuhati predolgo, saj bomo s tem izgubili precej hranljivih snovi. Raje jo zmeljimo oziroma na drobno nasekljajmo. Za juho in smuti ali kot prilogo.

ZelenaListi zelene so izjemno aromatični – podobno kot peteršilj. Tudi zelena iz telesa odvaja vodo, zato jo je priporočljivo uživati pri hujšanju in razstrupljanju. Najbolje je jesti čim bolj svežo, zato jo pri kuhanju dodajmo nazadnje ali pa presno zmešajmo s sokom jabolka in korenčka.

Kumare

Ohlajene domače kumare še posebno prijajo, saj vsebujejo več kot 90 odstotkov vode, zato nas odžejajo in osvežijo. Prav tako varujejo pred opeklinami. Odlične so presne v prilogi s kislo smetano, česnom in soljo ali dušene na olivnem olju skupaj s čebulo in svežim peteršiljem.

Stročji fižolNajboljši je mlad, brez nitk, ki se kuhan kar stopi v ustih. Zeleno, zeleno-rumeno ali kako drugače obarvan stročji fižol dajemo v mineštre, priloge in omake. Lepo se poda k dušenim kumaricam in pire krompirju. Po tradiciji je treba po stročjem fižolu potresti še ocvirke.

Krompir

Belo ali malo bolj rumenkasto meso mladega krompirja nam omogoča veliko kombinacij za kuharske mojstrovine. Preprosto je najboljše. Kuhan z lupino vred bo ohranil največ vitaminov in mineralov. Priporočamo tudi pečenega v pečici z dodatkom masla in svežega rožmarina.

ČebulaNepogrešljiva zelenjava, ki nas med rezanjem ponavadi spravi v jok, v resnici prinaša nasmeh. Pozitiven vpliv čebule na zdravje je neizpodbiten. To velja, če jo hrustamo svežo ob mesnih jedeh ali toplotno obdelano, pa tudi kadar z njo oblagamo poškodbe na koži, saj deluje kot razkužilo.

Česen

Še en naraven nadomestek za protibolečinske tablete in antibiotike je česen. Nekoč so ga, zanimivo, uporabljali le kot zdravilo, pa čeprav vemo, da brez te sveže pekoče zelenjave oziroma začimbe marsikatera jed ni tako okusna, kot bi morala biti.

PaprikaZnano je, da paprika vsebuje več vitamina kot limona. Ta zelenjava že samo na koščke narezana brez začimb imenitno popestri vsak sendvič oziroma mesno jed. Zelo okusne so rdeče paprike, ko jih spečemo v pečici, olupimo ter začinimo s kisom, svežim peteršiljem in česnom. 

Paradižnik

Domač paradižnik, ki ga je sonce poljubljalo brez posrednika v obliki tople grede, je zagotovo najboljši in omamno lepo diši. Ljubiteljem se sline pocedijo že ob surovem, narezanem na krhlje, z malo dodane soli in nekaj kapljicami bučnega ali olivnega olja ter morda še čebule.