Te bodo 21. decembra, takrat pa naj bi voljo izrazili vsi prebivalci Katalonije, »da se lahko sami odločajo o svoji prihodnosti in da nihče ne more zunajzakonsko ukrepati v njihovem imenu«, kot je v nagovoru dejal premier Rajoy. Možnost sklica predčasnih volitev je imel tudi Carles Puidgemont, katalonski premier, a se zanje ni odločil, saj naj ne bi prejel zagotovil Madrida, da bi volitve dejansko izpeljali in da španska oblast kljub temu ne bi uporabila 155. člena.

Rajoy je razpustil celotno katalonsko vlado, odstavili so skupno 150 zaposlenih, in napovedal, da bodo položaje prevzela ministrstva osrednje vlade v Madridu, odpustil je tudi vodjo katalonske policije. Položaj dozdajšnjega premiera Puidgemonta je začasno prevzela Rajoyeva namestnica Soraye Saenz de Santamaria. Katalonska neodvisnost, ki jo je tamkajšnji parlament razglasil včeraj po nekaj tednih negotovosti, bo tako obveljala za nezakonito, državno tožilstvo pa bo na sodišče podalo ovadbo proti Puidgemontu zaradi upora - tako mu bo grozilo do 30 let zapora.Španska vlada bo tako zavladala s pooblastili na vseh področjih, gospodarskem, finančnem, davčnem, proračunskem, telekomunikacijskem in medijskem, poroča MMC RTV SLO. In vse kaže, da takšno potezo podpirajo tudi številni evropski in svetovni voditelji. Španski prevzem so z odobravanjem pospremili ZDA, Francija, Velika Britanija in Nemčija; pri Natu menijo, da gre za notranji konflikt Španije, Evropski svet in Belgija pozivata k pogovorom in spravi. Katalonski položaj pa razumejo in podpirajo na Škotskem.

Včerajšnje slavje na katalonskih ulicah se je sprevrglo v žalost in jezo; marsikje so že sneli španske zastave in prepevali katalonsko himno, zdaj slavijo tisoči, ki zagovarjajo enotno Španijo. No, španske zastave še vedno visijo v Barceloni, kjer je županja nasprotovala razglasitvi neodvisnosti in pozivala k dialogu. Za danes so po številnih španskih mestih napovedani protesti - eni bodo zahtevali neodvisnost, drugi enotnost.