V hudem neurju je danes opoldne popustilo okrog 100 metrov betonskih in jeklenih struktur, ki so v zraku držale most Morandi na avtocesti A1, ki pelje po severni Italiji skozi mesto Genova in se zrušilo kakih 40 metrov globoko na naseljeno območje, med drugim so pod viaduktom stanovanjski bloki, nakupovalna središča, skladišča in železniški tiri. Na kraj nesreče v bližini lokalnega letališča so se nemudoma podali gasilci, reševalci in policisti, ki preiskujejo prizorišče nesreče, kjer je pod ruševinami pokopanih še več avtomobilov in tovornjakov. Med drugim so po poročanju italijanskih medijev reševalci našli trupla, ukleščena v uničene avtomobile. 

Slovensko zunanje ministrstvo je za STA sporočilo, da po doslej dostopnih informacijah, ki so jih pridobili na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, ni informacij, da bi bili med poškodovanimi slovenski državljani. Prav tako na veleposlaništvu niso prejeli telefonskih klicev zaskrbljenih svojcev.


Vir: Reuters


Reševalni akciji se je pridružila tudi t. i. ekipa Usar - gasilci, specializirani za reševanje v urbanih nesrečah. Na kraju dogodka je okoli 200 reševalcev različnih služb. Na kraj so že prispeli tudi vodniki reševalnih psov, ki bodo v močnem dežju pod ruševinami pomagali iskati žrtve. 

Župan Genove Marco Bucci je za televizijo SkyTG24 dejal, da je umrlo več kot 25 ljudi, 11 poškodovanih pa so rešili izpod ruševin. Dodal je, da menijo, da je pod ruševinami še več ljudi. Pri njihovem iskanju sodeluje okoli 200 gasilcev, ti pa poročajo celo o 35 smrtnih žrtvah. 

Zaenkrat domnevajo, da je do nesreče prišlo zaradi slabega vremena, ki je danes zajelo ligursko obalo. Že zjutraj je ligurska civilna zaščita razglasila oranžno stopnjo ogroženosti zaradi vremena. Očividci zrušenja poročajo, da so tik pred nesrečo videli, kako je strela udarila v viadukt, poroča Ansa.


Vir: Ansa


Promet na avtocesti, ki so jo odprli leta 1967, 2016 pa odsek, ki se je zrušil obnovili, je zaprt v obe smeri. To je že druga katastrofa na italijanskih avtocestah v zadnjih dneh, minuli teden se je namreč v Bologni zrušil del avtoceste, in sicer po seriji eksplozij, ki so sledile trčenju tovornjaka cisterne v druga vozila. 


Na slovenskem avtocestnem omrežju, ki šteje kar 193 viaduktov, Dars zagotavlja, da izvajajo tekoče preglede enkrat mesečno, poleg teh pa še dodatne. Med drugim načrtujejo tudi posodobitev metodologije za spremljanje stanja premostitvenih objektov. Pri nobenem od takšnih objektov, kamor med drugim sodijo viadukti in mostovi, ni ogrožena stabilnost konstrukcije.