Velja, da se skoraj vsakomur vsaj enkrat v življenju zgodi, da se mu prebava začasno upočasni, najpogosteje je zaprtje povezano s tem, da premalo pijemo in ne uživamo dovolj hrane z vlakninami. Prebavljanje je oteženo tudi, če preveč sedimo in se ne gibamo, smo čezmerno obremenjeni in pod stresom, spremenimo navade odvajanja zaradi spremenjenega okolja ali če zavestno zadržujemo blato, ki se zaradi tega zgosti. Strokovnjaki zaprtost opredeljujejo kot prebavno motnjo z oteženim in nerednim iztrebljanjem majhnih količin trdega blata, ki ga spremljata napenjanje in občutek nepopolne izpraznitve. Normalno je, da ga izločamo od trikrat na dan do trikrat na teden, kar je odvisno od posameznika. To je obenem tudi definicija za zaprtost: če manj pogosto odvajamo, smo zaprti.



Vlaknine na krožniku

Zaprtost ljudje večinoma odpravljamo sami. Redki so tisti, ki se o njej pogovorijo s svojim zdravnikom, še najslabše je, če se s stanjem, kakršno je, sprijaznimo in ne storimo ničesar, da bi motnjo ublažili. Ena od rešitev, kako se hitro in učinkovito znebiti odpadkov, je sprememba prehranjevalnih navad. Seveda obstajajo izjeme, a vendar so zaprti ljudje, ki pojedo veliko beljakovinske hrane, se pravi mesa, jajc, sira, torej mastne hrane, zraven pa malo ali nič zelenjave in sadja, ki sta vir vlaknin. Enako velja za semena. Kateri hrani se je torej pametno izogibati? Škrobnata živila nadomestimo s polnovrednimi žiti, ne segajmo po čokoladi, pravem čaju in tudi kavi, močnatih jedeh in vseh rafiniranih živilih, kot so suhomesnati izdelki in slano pecivo. Po drugi strani so vlaknine, ki vežejo vodo in nabreknejo, zmehčajo blato in ga potisnejo po črevesju, v sadju, zelenjavi, suhem sadju, stročnicah, otrobih in neoluščenih žitih.



Dva litra vode na dan

Priporočljiva rešitev zoper zaprtje je spiti najmanj dva litra navadne vode na dan – pred obroki v kozarec vode primešamo žličko lanenih semen – in ne izpuščamo zelenjave – juha, priloga, solata. Obstajajo pa tudi kratkoročne rešitve iz zakladnice ljudske medicine. Denimo, tek in prebavo spodbuja grozdje. Zdravilne so tudi rozine – za preprečevanje in lajšanje zaprtja naj bi pojedli žlico rozin uro pred obrokom –, dober ukrep je tudi jabolko na tešče. Na zaprtost ugodno delujejo marelice, odvajali sta celuloza in pektin. Čas je tudi pravi, da si v solati privoščimo surovo sveže zelje. Privoščimo si datlje in fige. V priročniku Zdravilne rastline je za izboljšanje prebave naslednji recept: tri grame badljevih semen stolčemo in jih prekuhamo v skodelici vode. Ko se čaj ohladi, ga lahko popijemo.



Pomembno je vedeti, da zaprtje včasih spremlja resne črevesne bolezni, zato je treba ob trdovratnejših težavah in ko pripravki zoper zaprtje ne zaležejo, obiskati osebnega zdravnika.