Mnogo ljudi skriva težave z uhajanjem urina. Koliko žensk in koliko moških v Sloveniji jih ima in pri kateri starosti so najpogostejše?

Po nekaterih ocenah ima v Sloveniji težave z urinsko inkontinenco nekoliko več kot petsto tisoč oseb. Pri ženskah se pojavlja dvakrat pogosteje. Glavna dejavnika tveganja sta nosečnost in porod. Lahko bi rekli, da smo zaradi drugačne anatomije bolj ranljive, prenesemo manjša bremena oziroma manj aktivnosti, ki povečujejo pritisk v trebušni votlini. Prevalenca se s starostjo povečuje, kar kažejo tudi študije. Težave ima približno trideset odstotkov žensk v reproduktivnem obdobju, po petinšestdesetem letu pa skoraj vsaka druga.Strokovnjaki že nekaj let na podlagi znanstvenih raziskav opozarjate, da lahko uporaba trampolina in na splošno intenzivno skakanje, morda s kolebnico, med plesom rokenrola ipd., že pri deklicah sproži urinsko inkontinenco, v odrasli dobi pa sploh.

Vsake štirinajst dni pride k meni dekle, staro trinajst, štirinajst, petnajst let, ki trenira gimnastiko ali hip hop ali skače na smučeh in že ima t. i. stresno urinsko inkontinenco. To pomeni, da ji uhaja urin, ko zakašlja, kihne, se zasmeje. Seveda je prav, da mladi, tudi ženske poskakujejo, ker je to dobra dota za gradnjo kosti kot preventiva osteoporoze. Prav v mladosti gradimo kostno maso, po tridesetem letu se ta le še izgublja. Pa vendar pri vseh teh športih primanjkuje vaj za točno določeno mišično skupino, tj. mišic medeničnega dna. To žal poudarja le malo trenerjev, pa bi morali.

Torej priporočate keglove vaje že pri deklicah? So enake kot pri odraslih?

Seveda, gre za vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ko zavestno stiskamo mišice okrog sečnice, nožnice in zadnjika.


Vsake štirinajst dni pride k meni dekle, staro trinajst, štirinajst, petnajst let, ki trenira gimnastiko ali hip hop ali skače na smučeh in že ima t. i. stresno urinsko inkontinenco.


Kaj še vpliva na pojav urinske inkontinence, poleg že naštetega in genetike?

Zagotovo večkrat doleti ženske, ki imajo prirojeno slabše vezivno tkivo. Pomembni dejavniki so tudi debelost, težko fizično delo ter sladkorna bolezen, ki sčasoma okvari živce in vpliva na pravilno delovanje mišic medeničnega dna. Tudi kajenje je lahko sprožilec, ker povzroča kronični kašelj ter stalno povečan pritisk v trebušni votlini. Podobno je pri kroničnem napenjanju, torej zaprtosti. Urinska inkontinenca je lahko prav tako posledica nevroloških bolezni.Katere vrste gibanje in druge ukrepe sicer ženskam najbolj priporočate?

Na prvem mestu, poudarjam še enkrat, intenzivno izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna – vsak dan, 365 dni v letu. Vsekakor priporočam telesne dejavnosti, ki ne povzročajo simptomov. Vsaka ženska naj prav tako razmisli, kaj pije in koliko popije. Vemo, da določene snovi dražijo mehur in povzročajo urgentno inkontinenco, denimo gazirane pijače, kofein, citrusi in vse, kar je narejeno na paradižnikovi osnovi. Nalivanje z vodo, tudi do štiri litre na dan, pa je druga oblika pretiravanja, ki obremenjuje sečne poti. Kot že omenjeno, naj se izogibajo zaprtju, dvigovanju težkih bremen, zmanjšajo naj telesno težo ter nehajo kaditi.