POMLAD NA VRTU

Sajenje marca: ta vrsta zelenjave prenese nizke temperature

Če imate svoj vrt, vas prsti že močno srbijo, a pozor. Za mesec marec so še značilne nizke temperature, tako da preverite, katera vrsta zelenjave jih prenaša.
Fotografija: Ob prvi priložnosti nasad nežno prerahljajte. foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ob prvi priložnosti nasad nežno prerahljajte. foto: Shutterstock

Februarja smo začutili ljubezen v zraku, prvo ptičje petje, narava se začne prebujati in seveda tudi mi z njo. Marca se moč prebujajoče se narave še stopnjuje, daljši dnevi nam prinašajo obilo energije in nas vabijo ven.

Če imamo svoj košček vrta, nas prsti že močno srbijo in najbolj pridni ste morda pridelali že kakšen žulj ob prvih pomladanskih opravilih. V rastlinjakih skrbno varujete prve setve ali sadike mlade solate. Vrt na balkonu je za zgodnje poskuse še toliko bolj prikladen, saj lahko hitro ukrepamo in tako nadzorujemo ostre vremenske razmere.

Marec se ponaša tudi s prazničnimi dnevi, ki so namenjeni ženskam, materam. Prvo cvetje v naravi je blizu, a mu nizke temperature še ne dovolijo bujnosti in mogočnosti, zato so v tem času še bolj zaželeni šopki tulipanov in drugega pomladansko obarvanega cvetja.

A še tako čudoviti šopek se ne more kosati s srečo, ki jo prinese prvi mali, komaj opazni cvet na domačem vrtu. Navadno so to krokusi ali morda drobni irisi, muskari, scila. Večina prvega pomladanskega cvetja je modre barve, ki ga na gredici težko opazimo, a nikakor ne spregledamo.

Kaj pa vrt?

Načrt za letošnjo zasaditev je prav gotovo že napisan, narisan, pripravljen v mapi, kjer si zapisujete vse potrebno. Kaj boste sejali in sadili letos? Se je število družinskih članov povečalo, zmanjšalo? So potrebe drugačne? Ste se lani navdušili nad katero vrsto zelenjave, ki je doslej niste gojili?

Setev lahko začnete že marca, a bodite pozorni, katera vrsta zelenjave prenese nizke temperature, četudi sadike pokrijete z debelo kopreno.

Sadike solate bodo pod njo hitro povečevale listno maso, in kadar potrebujete solato le za prilogo, lahko trgate zunanje liste, pri tem pustite srček in tako rast še pospešujete. A ne potrgajte preveč, bodite zmerni.

Čas za setev

Tudi kapusnice je dobro saditi že marca, saj naravnost obožujejo nizke temperature in dobijo, potem ko nastopi vročina, veliko neželenih obiskovalcev in bolezni.

Dobro je, da zelje, cvetačo, brokoli, kolerabico, rumanesko in ohrovt sadite zelo zgodaj in jeseni, čez poletje pa naj na vrtu rastejo rastline, ki imajo rade vročino.

Ni pa smiselno prehitevati in marca sejati fižola, v nasprotju z njim moramo grah in bob posaditi zgodaj. Prav tako lahko sejemo korenček, peteršilj, a priporočam, da predel pokrijete s kopreno. Tudi čebulček, česen, por spadajo v zemljo in pod kopreno, če tega morda niste naredili že jeseni.

PREBERITE ŠE -> SETVENI KOLEDAR – MAREC 2023

Ob prvi priložnosti nasad nežno prerahljajte, da bodo imele rastline dostop do svežega zraka, vode in tako nadaljevale rast.

V rastlinjakih marca ne prehitevajte s sadikami bučk, kumar, paprike, paradižnika, saj bodo zaradi nizkih nočnih temperatur le životarile.

Smiselno jih je gojiti na okenskih policah, a ne v dnevni sobi, kuhinji, kjer so temperature previsoke in bi bil šok, ko jih konec aprila postavimo na prosto, preprosto prevelik.

Kaj pa okenske police in balkoni?

Korita rož, ki so se bohotila v dolgih metrih, niso več v modi, a še vedno sem in tja uzremo občudovanja vredno hišo, ki je kar oblečena v poletno cvetje – ta pa zahteva veliko nege, hranil in vode.

Na teraso sodi združba okrasnih loncev. foto: Shutterstock
Na teraso sodi združba okrasnih loncev. foto: Shutterstock

Trenutna moda urejanja okolice hiš je posledica našega načina življenja in pomanjkanja časa: okoli sodobno urejenih domov stoji vse več velikih rastlin, cvetočih, zimzelenih in listopadnih, ki rastejo v posebej izbranih velikih loncih, po obliki, materialu in barvi skladnih s celostno podobo hiše in njene okolice.

Na teraso sodi združba okrasnih loncev, v katere posadimo zelenjavo, primerno prav za sajenje v lonce, saj ne raste v višino, ampak naredi močne grmičke, ki bogato rodijo. Mini kumare, paprike, paradižnik nato trgamo kar ob mizi in jih zaužijemo povsem sveže.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte