Začinjena marmelada iz češenj in popra

Sezona češenj se je pričela. Stojnice so polne zapeljivega rdečega sadja, ki je iz dneva v dan sočnejše. Privoščite si jih nemudoma, saj 15. junija namreč goduje Vid, ki jih je sit, takrat pa se od sladkih češenj tudi poslovimo. Če jih bomo vkuhali v slastne shranke, pa nas bodo razveseljevale še do mrzle zime.
Fotografija:
Odpri galerijo

1 kg sladkih češenj (lahko vzamemo 800 g češenj in 200 g višenj) 1 žlica zrnc zelenega popra 4 cl kisa iz rdečega vina 50 ml portovca noževa konica svežega pimenta (klinčkovega popra) noževa konica mletega cimeta 250 g sladkorja za želiranje (za razmerje 2 : 1).
Češnje zmešamo z vsemi sestavinami in pustimo stati od tri do štiri ure. V primernem loncu jih damo na štedilnik in med stalnim mešanjem pustimo, da zavrejo. Vrejo naj tri ali štiri minute. Nato marmelado vlijemo v čiste, vroče kozarce, dobro zapremo in jih na glavo obrnjene pustimo, da se ohladijo. Marmelada se odlično poda k divjačini, govejim pečenkam in trdemu siru.

V prodaji