Velikonočni recept za prav posebne piškote, ki jih morate poskusiti

Že res, da je najbolj tradicionalna velikonočna sladica potica, če vas mika narediti ta praznik nekaj posebnega, specite raje piškote. Ponujamo vam recept za takšne z ječmenovo moko, ki bodo v poplavi čokoladnih jajčk bolj zdrava in okusna alternativa, če jih boste še okrasili, pa bodo sploh popestrili praznično mizo.
Fotografija: Foto: Tomo Jesenicnik
Odpri galerijo
Foto: Tomo Jesenicnik

250 g surovega masla 200 g pšenične bele moke tip 500 200 g ječmenove moke 150 g sladkorja v prahu 1 jajce 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g) ali sredica enega stroka vanilje malo ekološko pridelane limonine lupine Za preliv: 500 g temne čokolade 500 g mlečne čokolade 100 g marcipana
Moko presejemo, dodamo surovo maslo, jajce, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in limonino lupino. Surovine gnetemo tako dolgo, da se združijo. Testo naj počiva 1 uro, nato ga razvaljamo na debelino 3 do 5 mm in z modelčki izrežemo različne oblike. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 8 do 12 minut pri 180 °C. Prelijemo s čokolado in po želji okrasimo.

Ječmen/Barley, Blanka Vombergar, Ivan Kreft, Marija Horvat, Stanko Vorih, Kmečki glas, 2016

V prodaji