Velikonočni recept za prav posebne piškote, ki jih morate poskusiti
Že res, da je najbolj tradicionalna velikonočna sladica potica, če vas mika narediti ta praznik nekaj posebnega, specite raje piškote. Ponujamo vam recept za takšne z ječmenovo moko, ki bodo v poplavi čokoladnih jajčk bolj zdrava in okusna alternativa, če jih boste še okrasili, pa bodo sploh popestrili praznično mizo.

Odpri galerijo
Foto: Tomo Jesenicnik
250 g surovega masla
200 g pšenične bele moke tip 500
200 g ječmenove moke
150 g sladkorja v prahu
1 jajce
1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g) ali sredica enega stroka vanilje
malo ekološko pridelane limonine lupine
Za preliv:
500 g temne čokolade
500 g mlečne čokolade
100 g marcipana
Moko presejemo, dodamo surovo maslo, jajce, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in limonino lupino. Surovine gnetemo tako dolgo, da se združijo. Testo naj počiva 1 uro, nato ga razvaljamo na debelino 3 do 5 mm in z modelčki izrežemo različne oblike. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 8 do 12 minut pri 180 °C. Prelijemo s čokolado in po želji okrasimo.
Ječmen/Barley, Blanka Vombergar, Ivan Kreft, Marija Horvat, Stanko Vorih, Kmečki glas, 2016
Moko presejemo, dodamo surovo maslo, jajce, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in limonino lupino. Surovine gnetemo tako dolgo, da se združijo. Testo naj počiva 1 uro, nato ga razvaljamo na debelino 3 do 5 mm in z modelčki izrežemo različne oblike. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 8 do 12 minut pri 180 °C. Prelijemo s čokolado in po želji okrasimo.
Ječmen/Barley, Blanka Vombergar, Ivan Kreft, Marija Horvat, Stanko Vorih, Kmečki glas, 2016
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.