Tatarski soški postrvi iz restavracije Grad Kromberk

Ta jed popolno ujame igro okusa, temperature in dima. Tatarski soški postrvi dopolnjuje postrvji kaviar, sveži timijan in oljčno olje Maurino ter dimljena krompirjeva krema z ajdovo palčko.

Sestavine za 4 osebe

  • Tatarski postrvi:
  • 250 g svežega fileja soške postrvi
  • oljčno olje Maurino
  • vejica timijana
  • sol, poper
  • Krompirjeva krema:
  • 200 g olupljenega kuhanega krompirja
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 2 dcl mlačnega mleka
  • sol, poper
  • Ajdove palčke:
  • 100 g pšenične bele moke
  • 50 g ajdove moke
  • 10 g pivskega kvasa
  • čajna žlica oljčnega olja
  • voda
  • sol

Foto: Rene Stanič

Priprava

  1. 1Tatarski postrvi: Postrvi odstranimo kožo in preostale kosti in jo zrežemo na majhne kocke, solimo, popramo ter dodamo malo olja in lističe svežega timijana. Nežno premešamo in pustimo, da se prepoji z okusi.
  2. 2Krompirjeva krema: Vroč, na kocke narezan krompir damo v cedilo. Medtem v pekaču prižgemo veliko pest naravnih lesnih ostružkov in ga postavimo na dno pečice. Na mrežo v sredino pečice postavimo cedilo s krompirjem, tako ga bo dim obšel z vseh strani. Dimimo približno eno uro. Vmes po potrebi dodajamo ostružke. Iz vročega mleka in dimljenega krompirja pripravimo zelo mehek, skoraj tekoč pire, v katerega na koncu vmešamo še kislo smetano in žlico oljčnega olja ter solimo. V globoki krožnik vlijemo za približno tri jedilne žlice mlačne krompirjeve kreme in nanjo postavimo v okroglem modelu oblikovan postrvji tatar. Dodamo mu žličko postrvjega kaviarja. Pokapljamo z oljčnim oljem, okrasimo z vejico svežega timijana, nazadnje pristavimo še ajdovo palčko.
  3. 3Ajdove palčke: Iz pšenične in ajdove moke s kvasom, vodo, oljem in soljo zgnetemo precej kompaktno gladko testo. Počivati pustimo pokrito približno 30 minut. Iz testa ročno zvaljamo tanke palčke in jih na peki papirju pri 200 stopinjah 15 minut pečemo v pečici. Pustimo, da se ohladijo in postanejo hrustljave.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE