Špargljeva pita
Pomladno prebujenje je v polnem teku, obujeno veselje do življenja kot nalašč za nabiranje svežih vitaminov. Primorske goščave, domovina grenkih rastlinic, obljubljajo lep izlet in zdravo večerjo. Šparglji niso le okusni, temveč telesu koristni. Bogati so z rudninami, pripomorejo k čiščenju telesa in boljši presnovi ter vsebujejo veliko kalija, magnezija in fosforja. Delujejo protivnetno in antioksidativno, nič čudnega torej, da so jih v Indiji velik del zgodovine uporabljali v zdravilne namene. Poiskali smo nekaj preprostih receptov, za sproščen zaključek pomladnega dne.

Odpri galerijo
340 g narezanih divjih špargljev
240 g čedarja ali podobnega sira
240 ml sladke smetane
3 velika jajca
sol in poper po okusu
čajna žlička masla
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija. Pokuhamo šparglje do mehkega, odcedimo in pustimo počivati. Zmešamo jajca, smetano, nariban sir, sol in poper, do gladke mase. Enakomerno vmešamo šparglje. Pekač za pito namastimo z maslom ter vanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo približno pol ure, da skorja porjavi in pita rahlo naraste. Malce ohladimo, nato narežemo na kose.
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija. Pokuhamo šparglje do mehkega, odcedimo in pustimo počivati. Zmešamo jajca, smetano, nariban sir, sol in poper, do gladke mase. Enakomerno vmešamo šparglje. Pekač za pito namastimo z maslom ter vanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo približno pol ure, da skorja porjavi in pita rahlo naraste. Malce ohladimo, nato narežemo na kose.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.