Sesekljana pečenka z glazuro

Kondenzirano mleko pripomore, da je sesekljana pečenka čudovito sočna, glazura pa ji daje prav posebno nenavadno sladkobo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Za sesekljano pečenko 1 majhna čebula 1 šopek peteršilja 1 kg mletega mesa (polovica govedine, polovica svinjine) 2 stari žemlji ali 3 rezine toasta 250 ml kondenziranega mleka 50 ml kečapa 1 brizg worcestrske omake 1 žlička soli 1 žlička sveže zmletega črnega popra Za glazuro 200 g mangovega čatnija (ali ribezovega želeja) 5 žlic kečapa 50 g sladkorja 2 žlici balzamičnega kisa
Pečico ogrejemo na 180 °C. Čebulo olupimo in narežemo na majhne kocke. Peteršilj operemo, ga osušimo in nasekljamo. Pripravimo si 2 kosa aluminijaste folije (dolga približno 45 cm). Čebulo, peteršilj in vse druge sestavine za sesekljano pečenko damo v veliko skledo in dobro zgnetemo. Nato mesno zmes razdelimo na dva enako velika dela, vsakega oblikujemo v ovalno štruco, vsako štruco pa položimo na kos aluminijaste folije ter čvrsto zavijemo. Zavitka položimo na pekač, postavimo v vročo pečico (na sredino) in pečemo približno 25 minut. Medtem zmešamo sestavine za glazuro. Po preteku časa pečenja temperaturo v pečici zvišamo na 210 °C. Zavitka s sesekljano pečenko vzamemo iz pečice in folijo previdno razpremo (para je zelo vroča!) ter ju damo v skledo, v katero se izteka sok pečenke. Glazuro namažemo na sesekljani pečenki. Sesekljani pečenki ponovno položimo v pečico in nepokriti pečemo še 10–15 minut. Nato ju vzamemo iz pečice, malo ohladimo in narežemo na debele rezine. Postrežemo z omako iz folije.
Za 6 oseb
Slastna varčna kuhinja, Mladinska knjiga

V prodaji