Recept za pečena jajca britanskega kuharja, ki je zasvojil cel svet

Yotam Ottolenghi je svetovno znan britanski kuhar, ki je postal pravi kulturni fenomen. Njegovi prepoznavni recepti so zaznamovali in spremenili prehranske navade milijonov ljudi po svetu, kajti njegov pristop h kuhariji je drugačen: navdihnjen z obiljem sveže zelenjave, s stročnicami in žitaricami, bližnjevzhodnimi začimbami in svetovljansko nonšalanco je poskrbel, da so kuhinje urbanih središč po vsem svetu zadišale drugače. Tako edinstveno, da se je prijelo celo poimenovanje: po ottolenghijevsko. Pri magazinu Bon Appétit so zapisali, da je Yotam Ottolenghi »… naš svet pripravil do tega, da je vzljubil zelenjavo«. Razkrivamo vam njegov čudoviti recept za pečena jajca s porom.

Sestavine Za šest oseb

  • 30 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 večja pora (ali 4 manjši), očiščeni in narezani na ½ cm debele rezine (530 g)
  • 1 žlička semen kumina (orientalske kumine), popraženih in rahlo strtih
  • 2 majhni vloženi limoni, pečke zavržemo, olupek in meso pa drobno nasekljamo (30 g)
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 g listov mlade špinače
  • 6 velikih jajc
  • 90 g sira feta, nalomljenega na 2 cm velike koščke
  • 1 žlica zatarja (ali mešanice suhega origana in sezama, op. ur.)
  • sol in črni poper

Foto: Jonathan Lovekin

Priprava

  1. 1Maslo in 1 žlico olja damo v veliko globoko ponev, za katero imamo pokrovko, in pristavimo na srednjo do visoko vročino. Ko se maslo začne peniti, dodamo por, ½ žličke soli in obilo popra. Pražimo 3 minute, da se por zmehča, medtem pogosto pomešamo. Dodamo kumino, limono in zelenjavno jušno osnovo ter 4 do 5 minut pustimo živahno vreti, da večina jušne osnove povre. Primešamo špinačo in kuhamo še minuto, da upade, nato vročino zmanjšamo na srednjo stopnjo.
  2. 2S kuhalnico naredimo v mešanico šest vdolbin in v vsako ubijemo jajce. Jajca posujemo s ščepom soli, okrog njih potresemo feto in ponev pokrijemo. Na zmerni temperaturi naj se pečejo 4 do 5 minut, da se beljaki strdijo, rumenjaki pa so še tekoči.
  3. 3Zatar zmešamo s preostalo žlico olja in z mešanico premažemo jajca. Takoj postrežemo naravnost iz ponve.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE