Pogača s poganjki brokolija, sirom s plemenito plesnijo in salamo krškopoljca na zimskem žaru

Če ste naveličani klasičnih pic, posezite po tej zdravi gurmanski specialiteti.
Fotografija: Foto: Jure Legac
Odpri galerijo
Foto: Jure Legac

šop mladega brokolija, oparjen 100 g sira s plemenito plesnijo 50 g narezane krepke domače salame, najbolje krškopoljskega prašiča oljčno olje sol in poper 500 g moke 3 dl vode 20 g kvasa
Najprej pripravimo osnovno kvašeno testo za pogače in pice. Moko, kvas, vodo, 2 žlici oljčnega olja in žličko soli zmešamo in pregnetemo z rokami. Pustimo vzhajati eno uro in nato spet premesimo. Postopek lahko ponovimo še enkrat, nato pa ga še enkrat premesimo in takrat razdelimo v 4 hlebčke. Vsak hlebček razvaljamo v okroglo pogačo. Razvlečeno testo za pico položimo na papir za peko. Če imamo možnost, lahko pogačo spečemo na zunanjem žaru, sicer pa v pečici. S testeno stranjo navzgor ga položimo na vroče rešetke žara in pokrito pečemo. Po prvi minuti peke odstranimo papir, da se ne zažge, testo pa še pustimo na rešetki nadaljnje 2-4 minute, nato vzamemo z žara. Po zapečeni strani testa razporedimo pokuhan brokoli, pokapljamo z oljčnim oljem, nato na čez nadrobimo sir in kolute salame. Vse skupaj previdno položimo nazaj na žar in pod zaprtim pokrovom pečemo še 5 minut. Če se odločimo za peko v domači pečici, testo pokapljamo z oljem in obložimo z brokolijem, koluti salame in sirom.
za 1 pogačo
Valentina Smej Novak in Luka Novak

V prodaji