Penasta omleta s čemažem, ki vas bo navdušila
Sveži čemaž je najlažje uporabiti v kombinaciji z jajci. Omleta je hita in okusna ideja, ki bo navdušila vsakega gurmana, če jo boste pripravili po spodnjih korakih pa bo tudi penasta kot v najboljših hotelih.

Odpri galerijo
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock
šopek čemaža (pribl. 150 g)
100 g parmezana (v kosu)
6 jajc
sol
100 g sladke smetane
poper
sveže nastrgan muškatni orešček
50 g masla
sveže nastrgan parmezan (po želji)
Pečico ogrejemo na 120 stopinj Celzija (ventilatorska pečica ni primerna). Čemaž operemo, do suhega otresemo in narežemo na ozke trakove. Parmezan drobno nastrgamo. Ločimo beljake in rumenjake ter beljake in ščepec soli z metlicami ročnega mešalnika stepemo v trd sneg. Rumenjake raztepemo s smetano, vmešamo parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Čemaž in beljakov sneg vmešamo v zmes (beljakov sneg pri tem sicer upade, vendar kljub temu poskrbi, da bo omleta pozneje rahla). Maslo stopimo v nepregorni ponvi s prevleko proti prijemanju. Prilijemo jajčno zmes, pokrijemo in na zelo šibkem ognju pečemo približno 8 minut. Nato ponev potisnemo v vročo pečico (na sredino) in pečemo še od 8 do 10 minut, da zmes zakrkne, znotraj pa je še vlažna. Omleto zvrnemo na krožnik in razrežemo na koščke kot torto. Preden jo ponudimo, jo po želji potresemo s tankimi parmezanovimi ostružki. Zraven se poda sveža listnata solata.
za 4 osebe
Naša domača kuhinja, Tanja Dusy in Christa Schmedes, založba Mladinska knjiga
Pečico ogrejemo na 120 stopinj Celzija (ventilatorska pečica ni primerna). Čemaž operemo, do suhega otresemo in narežemo na ozke trakove. Parmezan drobno nastrgamo. Ločimo beljake in rumenjake ter beljake in ščepec soli z metlicami ročnega mešalnika stepemo v trd sneg. Rumenjake raztepemo s smetano, vmešamo parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Čemaž in beljakov sneg vmešamo v zmes (beljakov sneg pri tem sicer upade, vendar kljub temu poskrbi, da bo omleta pozneje rahla). Maslo stopimo v nepregorni ponvi s prevleko proti prijemanju. Prilijemo jajčno zmes, pokrijemo in na zelo šibkem ognju pečemo približno 8 minut. Nato ponev potisnemo v vročo pečico (na sredino) in pečemo še od 8 do 10 minut, da zmes zakrkne, znotraj pa je še vlažna. Omleto zvrnemo na krožnik in razrežemo na koščke kot torto. Preden jo ponudimo, jo po želji potresemo s tankimi parmezanovimi ostružki. Zraven se poda sveža listnata solata.
za 4 osebe
Naša domača kuhinja, Tanja Dusy in Christa Schmedes, založba Mladinska knjiga
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.