Paradižnikova rižota
Ne bi se radi pretirano mučili s pripravo hrane, bi pa želeli prijatelje očarati s svojimi kuharskimi recepti? Ponujamo ravno pravšnji recept!
![Fotografija:](/media/images/20250130/1949539.2e16d0ba.fill-800x450.jpg)
Odpri galerijo
1 žlica olivnega olja
60 g drobno nasekljane čebule ali šalotke
1 zdrobljen strok česna
½ l paradižnikovega soka
200 g riža za rižoto
1 žlica paradižnikove mezge
100 g olupljenega in na kocke narezanega jajčastega paradižnika brez semen
50 g posušenega vloženega paradižnika, obrisanega in narezanega na trakove
2 žlici raztrganih svežih listov bazilike
sol in črni poper
Za okrasitev: sveži listi bazilike.
Za postrežbo: 50 g naribanega parmezana.
Olje segrejemo v veliki neoprijemljivi ponvi. Dodamo čebulo ali šalotko in česen ter 5 minut pražimo na šibkem ognju, da se vse zmehča, vendar še ne porjavi. V drugem loncu zavremo paradižnikov sok. Riž dodamo čebuli, mešamo in dušimo 1–2 minuti na zmernem ognju, da postekleni. Rižu dodamo majhno zajemalko paradižnikovega soka in mešamo, dokler riž ne posrka vsega. Enako naredimo s preostalim paradižnikovim sokom. Riž kuhamo še 10–15 minut, da se zmehča in postane kremen. Po potrebi dodamo še malo vode. Paradižnikovo mezgo, svež in posušen paradižnik ter raztrgane liste bazilike primešamo rižu ter solimo in popramo po okusu. Okrasimo z listi bazilike in postrežemo. Ponudimo s parmezanom. Vrelemu paradižnikovemu soku lahko dodamo 50 g drobno narezanih gob. Po želji lahko na koncu primešamo 4 žlice svežega sira.
Za 4 osebe
Paradižnik, Okusni recepti z vsestranskim sadežem; Mladinska knjiga, 2018
Olje segrejemo v veliki neoprijemljivi ponvi. Dodamo čebulo ali šalotko in česen ter 5 minut pražimo na šibkem ognju, da se vse zmehča, vendar še ne porjavi. V drugem loncu zavremo paradižnikov sok. Riž dodamo čebuli, mešamo in dušimo 1–2 minuti na zmernem ognju, da postekleni. Rižu dodamo majhno zajemalko paradižnikovega soka in mešamo, dokler riž ne posrka vsega. Enako naredimo s preostalim paradižnikovim sokom. Riž kuhamo še 10–15 minut, da se zmehča in postane kremen. Po potrebi dodamo še malo vode. Paradižnikovo mezgo, svež in posušen paradižnik ter raztrgane liste bazilike primešamo rižu ter solimo in popramo po okusu. Okrasimo z listi bazilike in postrežemo. Ponudimo s parmezanom. Vrelemu paradižnikovemu soku lahko dodamo 50 g drobno narezanih gob. Po želji lahko na koncu primešamo 4 žlice svežega sira.
Za 4 osebe
Paradižnik, Okusni recepti z vsestranskim sadežem; Mladinska knjiga, 2018
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.