Mesne kroglice Nigelle Lawson

Pri moji mizi je naslov nove »male enciklopedije« izpod prstov in kuhalnice kultne kuharice Nigelle Lawson. V njej so zares imenitni recepti, kakršnih bržčas še ne poznate. Tudi ta za mesne kroglice v paradižnikovi omaki, ki so sicer klasika, a kombinirane s testenim rižkom, nekaj povsem novega.

Sestavine za 4–6 oseb

  • 500 g mlete govedine
  • 1 veliko jajce, rahlo stepeno
  • 5 žlice nasekljanega peteršilja, pa še malo, ko postrežemo
  • 2 žlici suhih drobtin
  • 60 g parmezana, ki ga drobno nastrgamo, pa še malo za posip
  • 2 stroka česna, olupljena in sesekljana
  • 1 l hladne vode
  • 2 žlici oljčnega olja (30 ml)
  • 1 čebula (približno 150 g), olupljena in drobno nasekljana
  • 2 žlički suhega origana
  • 60 ml (4 žlice) rdečega vermuta, lahko nadomestimo z vinom
  • 2-krat 400 g vloženega paradižnika (v pločevinki)
  • 1 žlička solnega cveta
  • 275 g testenega rižka

Priprava

  1. 1Velik pekač obložimo s tanko gospodinjsko folijo, potem pa v veliki skledi združimo mleto govedino, stepeno jajce, 3 žlice peteršilja, drobtine, parmezan, česen in pol žličke solnega cveta ter jih z rokami nežno premešamo. Nikar jih ne mesimo preveč, sicer bodo pregoste in zbite.
  2. 2Od mase odščipnemo kos in ga med dlanmi povaljamo v kroglico, velikosti med paradižnikom češnjevcem in orehom. Kroglice polagamo na obložen pekač. Dobiti bi morali 30 kroglic.
  3. 3Merilni vrč napolnimo z 1 litrom hladne vode in postavimo nekam ob štedilnik. V kozico z debelim dnom in pokrovom, ki je dovolj velika, da bomo v njej lahko združili vse kroglice s testeninami, nalijemo olje in ga razgrejemo.
  4. 4Dodamo nasekljano čebulo in pri srednji temperaturi med občasnim mešanjem pražimo kakšnih 10 minut, da se čebula popolnoma zmehča, potem primešamo še preostali peteršilj in origano in kuhamo še kakšno minuto, preden dolijemo vermut. Naj odbrbota.
  5. 5Po minuti dodamo še paradižnik. Prazne pločevinke od paradižnika na pol napolnimo z vodo iz merilnega vrča, jih malo zasučemo, da se odplakne ves paradižnik s sten pločevinke, in vlijemo v lonec skupaj z drugo vodo. Solimo s pol žličke solnega cveta.
  6. 6Zavremo, temperaturo znižamo, pokrijemo in pustimo, da se nežno kuha 10 minut. Odkrijemo in v vrelo omako nežno pomečemo mesne kroglice. Trudim se, da bi padale v omako v koncentričnih krogih, začenši ob robovih kozice, toda to je bolj navada kot nujnost.
  7. 7Spet pokrijemo, potem temperaturo znižamo, pokrijemo in mesne kroglice kuhamo 20 minut. Pokrov dvignemo, dodamo testeni rižek, nežno premešamo in temperaturo dvignemo, da zabrbota. Pri živahnem vretju kuhamo 10–15 minut, da se testenine skuhajo. Občasno bo treba jed nežno premešati, da se rižek ne bo prijemal dna kozice.
  8. 8Ponudimo v plitvih skledicah, potreseno s peteršiljem in s sveže naribanim parmezanom.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE