Marinirani jurčki

Vloženi jurčki so kot naročeni tudi za kulinarično darilo. Teknejo kot predjed, popestrijo solate in odlično teknejo s popečeno čabato ali česnovim kruhom. Recept lahko prilagajamo sezoni gob in svojemu okusu ter vložimo druge vrste gob, na primer kostanjevke, lisičke, male štorovke ali bukove ostrigarje.
Fotografija:
Odpri galerijo

2 kg majhnih, čvrstih jurčkov 8 strokov česna 3 vejice rožmarina 4 vejice timijana ½ šopka peteršilja 400 ml belega vinskega kisa 600 ml suhega belega vina 150 g gozdnega medu 4 žličke soli pribl. 20 zrn črnega popra pribl. ½ l olivnega olja za dolivanje
Jurčke očistimo in obrišemo s papirnato brisačo. Česnov strok olupimo. Zelišča operemo in otresemo do suhega. V velikem loncu zavremo ½ l vode s kisom, vinom, medom, soljo, drobnjakom in poprovimi zrni. Gobe dodamo zeliščem in vse skupaj pustimo vreti na močnem ognju približno 8 minut. Jurčke s penovko poberemo iz prevretka, jih odcedimo na papirnati brisači in pustimo ohlajati 1 uro. Z gobami napolnimo sterilizirane kozarce, po želji dodamo zelišča in česen iz prevretka. V kozarec dolijemo toliko olivnega olja, da so gobe povsem pokrite. S kozarci nato rahlo udarimo po mizi, da lahko uidejo morebitni zračni mehurčki. Kozarce dobro zapremo in marinirane jurčke pustimo počivati 2–3 dni, preden jih zaužijemo. Če kozarce shranimo na hladnem, temnem mestu, imajo marinirani jurčki rok trajanja približno 4 mesece.
Za 10 kozarcev za vlaganje (po 300 ml)
Renate Zollner, Gobe, Poslastica iz gozda, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2016

V prodaji