Makov kolač

Mak, simbol pomirjenosti in spanja, je čudovita cvetlica, njegova semena pa so tudi zelo zdrava. Zakaj si ne bi iz njega pripravili božanske slaščice!
Fotografija:
Odpri galerijo

3 jajca 200 g sladkorja 200 g raztopljenega in ohlajenega masla 300 g zmletega maka 100 g moke 1 zavitek pecilnega praška 200 ml mleka 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka) nastrgana limonina lupinica
Pečico segrejemo na 180 °C. Moko presejemo s pecilnim praškom. Jajca in obe vrsti sladkorja penasto umešamo ter med stepanjem počasi prilivamo stopljeno maslo in mleko, nato dodamo mak, moko in limonino lupinico ter gladko zmešamo. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 60 minut.

Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.

V prodaji