Krompirjev zavitek
Jugoslovanska specialiteta, ki druži dve veliki ljubezni: slovensko krompirjevo in bosansko zavitkasto. Različica bureka je doma iz Sarajeva, a jo kakopak obožujemo tudi pri nas.
Odpri galerijo
vlečeno testo
500 g krompirja
1 čebulo
sol, poper
olje
200 ml kisle smetane
Krompir olupimo in narežemo na kockice ali naribamo in odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo krompir, poper in sol ter vse skupaj popečemo. Vlečeno testo raztegnemo, poškropimo z oljem, po njem razporedimo nadev in testo zavijemo v zavitek. Nadevano testo zavijemo v krog in postavimo v naoljen pekač. Lahko naredimo več zavitkov in jih ovijemo drugega okoli drugega, da dobimo spiralo. Po vrhu pomažemo z maslom ali poškropimo z oljem in na 180 stopinjah pečemo okrog 30 minut. Pred koncem peke jed prelijemo s kislo smetano.
za 4 osebe
Milena Suwa-Stanojević, Uroš Flis, Slastne domače jedi, Testenine, štruklji in krompir, Cankarjeva založba, december 2016.
Krompir olupimo in narežemo na kockice ali naribamo in odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo krompir, poper in sol ter vse skupaj popečemo. Vlečeno testo raztegnemo, poškropimo z oljem, po njem razporedimo nadev in testo zavijemo v zavitek. Nadevano testo zavijemo v krog in postavimo v naoljen pekač. Lahko naredimo več zavitkov in jih ovijemo drugega okoli drugega, da dobimo spiralo. Po vrhu pomažemo z maslom ali poškropimo z oljem in na 180 stopinjah pečemo okrog 30 minut. Pred koncem peke jed prelijemo s kislo smetano.
za 4 osebe
Milena Suwa-Stanojević, Uroš Flis, Slastne domače jedi, Testenine, štruklji in krompir, Cankarjeva založba, december 2016.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.