Korenčkova torta s kremnim oblivom in cvetlicami

Korenčkova torta ne pozna letnega časa, a najlepše si jo je privoščiti spomladi kot alternativo klasičnim velikonočnim sladicam. Če jo okrasite z užitnimi pomladnimi cvetlicami, kot so trobentice in vijolice, bo prava zvezda praznične mize.
Fotografija: Foto: Barbara Kotnik
Odpri galerijo
Foto: Barbara Kotnik

Za biskvit: 80 g rozin 3 žlice ruma 125 g nasekljanih orehov 500 g naribanega svežega korenja 240 ml pinjenca 320 g moke 2 žlički cimeta 2 žlički mletega ingverja ½ žličke muškatnega oreška 2 žlički pecilnega praška ¾ žličke sode bikarbone 1 ½ žličke soli 4 jajca 150 g belega sladkorja 120 g rjavega sladkorja muscovado 2 žlički vaniljevega ekstrakta 180 ml olja Za kremo: 3 - 4 žlice pomarančne marmelade 340 g mlečnega namaza 170 g zmehčanega masla 1 žlička vaniljevega ekstrakta Ščep soli 400 g sladkorja v prahu
Rozine namočimo v rumu, lahko jih tudi nekoliko segrejemo, da popijejo tekočino. Popečemo orehe, naribano korenje pa namočimo v pinjencu za 20 minut, da se zmehča. Zmešamo vse suhe sestavine za biskvit. V drugi posodi z mešalnikom penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev ekstrakt. Ko naraste in postane svetlejše barve Jajčni mešanici postopoma dodamo vse olje, dodajamo ga počasi, da se enakomerno poveže z jajci. Zdaj dodamo še suhe sestavine in korenje, in sicer izmenično, začnemo s tretjino suhih sestavin, nato polovico korenja, pa spet tretjina suhih sestavin, druga polovica korenja in na koncu še zadnja tretjina suhih sestavin. Zmesi na koncu dodamo še rozine in orehe, dobro premešamo in nalijemo v model za torto, ki smo ga namazali z oljem in dno obložili s papirjem za peko. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 35 - 35 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut, preden odstranimo pekač. Nato pustimo, da se biskvit popolnoma ohladi, preden ga razrežemo po višini na dva dela (lahko tudi na tri, odvisno, kako širok pekač smo izbrali in kako visoko torto želimo). Medtem ko čakamo, da se biskvit ohladi, pripravimo kremo. V posodi z mešalnikom stepemo mlečni namaz in zmehčano maslo, za najboljši rezultat morata biti oba sobne temperature. Ko dobimo gladko kremo, dodamo vaniljev ekstrakt in sol, nato pa zmanjšamo hitrost mešalnika na najmanjšo hitrost in začnemo postopoma dodajati sladkor, dokler ne porabimo vsega in krema postane puhasta. Kremi lahko dodate tudi jedilno barvo, ki bo poudarila kontrast cvetlic (denimo vijolična) ali pa jo pustite bele barve. Torto sestavimo tako, da na vrh prve plasti biskvita namažemo pomarančno marmelado in nanjo položimo drugo plast biskvita. Celo torto premažemo s kremo in okrasimo z užitnimi travniškimi cvetlicami, najbolj obstojne so trobentice in vijolice.

Barbara Kotnik

V prodaji