Koktajl paradižnik s kremo iz rikote in rukole

Boste povabili prijatelje na vrtno zabavo? Vreme še dopušča druženje na prostem, seveda pa ne smejo manjkati sveže dobrote. Ponujamo izviren, okusen in enostaven recept.
Fotografija:
Odpri galerijo

400 g koktajl paradižnika drobno nasekljani listi ½ šopa rukole 1 drobno nasekljan strok česna 100 g rikote 2 zvrhani žlici sveže naribanega parmezana sol črni poper 1 ščepec kajenskega popra nekaj listov bazilike
Koktajl paradižnik operemo in previdno obrišemo. Vsakemu odrežemo vrh. Paradižnik izdolbemo z ostrim nožem za zelenjavo ali žlico za dolbenje. Pazimo, da ne poškodujemo sten. Polovico paradižnikovega mesa na drobno nasekljamo, preostalo polovico in odrezane vrhe pa uporabimo za pripravo druge jedi, na primer paradižnikove omake. V skledo damo rukolo. Dodamo česen, rikoto, paradižnikovo meso in parmezan ter premešamo, da dobimo kremo. Na koncu začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom ter pokusimo. Z žličko napolnimo paradižnike s kremo iz rikote in rukole. Položimo jih na desko za postrežbo in okrasimo z listi bazilike. Postrežemo z italijanskim belim kruhom ali francosko štruco. Namesto rukole lahko uporabimo drugo zelišče z nekoliko pekočim okusom, na primer vodno ali vrtno krešo ali baziliko. Spomladi lahko rikoto začinimo z drobnjakom.
Za 4 osebe
Paradižnik, Okusni recepti z vsestranskim sadežem; Mladinska knjiga, 2018

V prodaji