Karameliziran slivov kolač iz kuharske knjige vojvodinje Meghan
Vojvodinja Meghan je te dni predstavila svojo prvo na kuharsko knjigo, ki jo je pomagala izdati ženskam, ki so bile žrtve lanskoletnega požara v britanski stolpnici Grenfell. Britanskim časopisom je razkrila tri recepte iz knjige Together, eden izmed njih je tudi za to odlično zgodnje jesensko sladico s slivami. Njena avtorica je Falza Hayani Bellili, ki sodeluje v združenju Hubb Community Kitchen in si prizadeva znova povezati skupnost Grenfell, ki je s požarom izgubila svojo sosesko.
Odpri galerijo
2 žlički sončničnega olja, za namastitev pekača
300 g sladkorja
100 g zmehčanega masla
½ žličke vaniljevega ekstrakta
¼ žličke soli
8 sliv, razpolovljenih in razkoščičenih
40 g rjavega trsnega sladkorja
2 jajci
25 g koruzne moke
50 g mletih mandljev
100 g bele moke
1 žlička pecilnega praška
Najprej nastavimo pečico na 170°C, da se segreje. Namastimo pekač za torto s premerom 23 cm in vanj položimo še papir za peko. Sedaj pripravimo karamelo. 225 g sladkorja segrejemo v ponvi na nizki temperaturi in brez mešanja pustimo, da se kristali popolnoma stopijo. Ko sladkorna tekočina rahlo brbota že 15-20 minut (dobiti mora zlati odtenek), ji dodamo 10 g masla, polovico vaniljevega ekstrakta in sol. Ko so vse sestavine karamele gladko zmešane, jo odstranite s kuhališča in jo vlijte v tortni model s papirjem za peko. Na karamelno plast položite 16 slivovih polovičk, najbolje z notranjim delom navzdol. Pripravite še biskvit: v veliki posodi stepite preostala maslo in sladkor ter rjavi sladkor, da dobite kremasto zmes. Dodajte še jajci, vsako posebej, da se dobro zlijeta z zmesjo. Šele nato dodajte še preostali vaniljev ekstrakt, koruzno in belo moko, mlete mandlje ter pecilni prašek in ji previdno zmešajte z lopatico, da ne ubijete povsem testa. Zmes sedaj vlijte v tortni model, da prekrije vse slive. Poravnajte gladino zmesi in pecite v vroči pečici 40-45 minut. Pečena je, ko v sredino zapičite leseno nabodalo in na njem, ko ga izvlečete ni mokrih sledi. Pred serviranjem mora torta počivati. Ko se nekoliko ohladi položite na pekač servirni pladenj in vse skupaj obrnite, privzdignite pekač in odstranite peki papir. Počakajte še kakšnih 5 minut preden kolač razrežete in postrežete.
za 8 oseb
Together – Our Community Cookbook, Foreword by HRH The Duchess of Sussex, Ebury Press, London, 2018
Najprej nastavimo pečico na 170°C, da se segreje. Namastimo pekač za torto s premerom 23 cm in vanj položimo še papir za peko. Sedaj pripravimo karamelo. 225 g sladkorja segrejemo v ponvi na nizki temperaturi in brez mešanja pustimo, da se kristali popolnoma stopijo. Ko sladkorna tekočina rahlo brbota že 15-20 minut (dobiti mora zlati odtenek), ji dodamo 10 g masla, polovico vaniljevega ekstrakta in sol. Ko so vse sestavine karamele gladko zmešane, jo odstranite s kuhališča in jo vlijte v tortni model s papirjem za peko. Na karamelno plast položite 16 slivovih polovičk, najbolje z notranjim delom navzdol. Pripravite še biskvit: v veliki posodi stepite preostala maslo in sladkor ter rjavi sladkor, da dobite kremasto zmes. Dodajte še jajci, vsako posebej, da se dobro zlijeta z zmesjo. Šele nato dodajte še preostali vaniljev ekstrakt, koruzno in belo moko, mlete mandlje ter pecilni prašek in ji previdno zmešajte z lopatico, da ne ubijete povsem testa. Zmes sedaj vlijte v tortni model, da prekrije vse slive. Poravnajte gladino zmesi in pecite v vroči pečici 40-45 minut. Pečena je, ko v sredino zapičite leseno nabodalo in na njem, ko ga izvlečete ni mokrih sledi. Pred serviranjem mora torta počivati. Ko se nekoliko ohladi položite na pekač servirni pladenj in vse skupaj obrnite, privzdignite pekač in odstranite peki papir. Počakajte še kakšnih 5 minut preden kolač razrežete in postrežete.
za 8 oseb
Together – Our Community Cookbook, Foreword by HRH The Duchess of Sussex, Ebury Press, London, 2018
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.