Jabomisu- jabolčni tiramisu v kozarcu

Tako prefinjeno zložijo jabolka v kremno zloženko na Goričkem, na posestvu Marof. Resda se sladica navdihuje globalno, toda zloži se lokalno: zdi se, kot da bi se okus goričkih jabolk še posebej lepo ujel v to kremno čarovnijo.
Fotografija:
Odpri galerijo

250 g jabolk 1 žlička cimeta 25 g sladkorja 40 g sladkorja v prahu 2 rumenjaka 1 vaniljev sladkor 250 g maskarponeja 100 ml sladke smetane 50 g biskvitnih piškotov 100 ml jabolčnega soka piškotne drobtine jabolčni čips
Za jabolčno podlago jabolka olupimo in narežemo na majhne kocke. 25 g sladkorja na zmernem ognju karameliziramo, dodamo narezana jabolka in cimet ter vse skupaj malo podušimo, da dobimo gost kompot. Sedaj se lotimo kreme. Nad soparo, ki jo pripravimo tako, da kovinsko skledo poveznemo čez posodo z vrelo vodo, penasto stepemo rumenjake s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem ter odstavimo, čim se zgosti. Ohladimo, nato nežno primešamo maskarpone in stepeno sladko smetano. Na dno kozarcev, v katerih bomo postregli jabomisu, zložimo razlomljene piškote, ki smo jih namočili v jabolčni sok, čez naložimo jabolčno plast, nato obložimo z maskarponejevo kremo, potem spet naložimo jabolčno plast in spet kremo. Na koncu potresemo s piškotnimi drobtinami in jabolčnim čipsom.
za 4 osebe
Obedi in obredi Pomurja : jedi z jabolki, bučami, medom, mineralno vodo, mlekom in žiti, Valentina Smej Novak, Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport, 2018

V prodaji