Fižolova solata s koruzo in paradižnikom

Včasih tudi močnejšo lakoto poteši solata. Dodajte ji hranljive stročnice, ki bodo povišale njeno energijsko vrednost vas pa naredile site za dalj časa kot samo listki zelene solate.
Fotografija:
Odpri galerijo

1 pločevinka debelega belega fižola (250 g odcejenega fižola) 1 pločevinka rdečega fižola (250 g odcejenega fižola) 1 pločevinka koruze v zrnju (140 g odcejene koruze) 2 rdeči čebuli 250 g koktajl paradižnika 4 žlice belega vinskega kisa sol sveže zmlet poper 1 žlička tekočega meda 6 žlic olivnega olja 3–4 vejice bazilike
Fižol in koruzo presujemo v cedilo, speremo z mrzlo vodo, dobro odcedimo in damo v skledo. Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na tanke rezine. Koktajl paradižnik operemo in prepolovimo. Čebulo in paradižnik dodamo v skledo. Beli vinski kis, sol, poper in med razžvrkljamo z metlico. Počasi dodajamo olivno olje in žvrkljamo. S prelivom prelijemo sestavine v skledi in previdno premešamo. Liste bazilike osmukamo, narežemo na trakove in dodamo solati. Solato solimo in popramo. Solato lahko pripravimo za zabavo in postrežemo kot nasitno prilogo k mesu ali ribam z žara. Lahko jo pripravimo vnaprej. Pred postrežbo pustimo počivati vsaj 30 minut, da se okusi prepojijo.
Za 4 osebe
Paradižnik, Okusni recepti z vsestranskim sadežem, prevedla Maja Prevolnik, izdala Mladinska knjiga, 2018

V prodaji