Domača paradižnikova omaka na način primorske none

Zdi se, da se ljudje pri paradižniku delimo na dva pola: ali ga na vso moč obožujemo ali ga pač ne smemo niti videti. Mi ga obožujemo, skorajda tako zelo kot čokolado. Že zdaj ga kupujemo, vsekakor pa se najbolj veselimo tistega z domačega vrta. Taki osnovni paradižnikovi omaki pravijo tudi šalša in jo lahko ponudimo na njokih, špagetih ali kakšnih drugih testeninah, obnese pa se tudi kot pomemben gradnik številnih mediteranskih jedi. Kuhali jo bomo vedno znova, dišavili pa z zelišči z vrta. Tudi tukaj se omaka kuha v dveh fazah: najprej se skuha paradižnik, ki se ga nato sleče iz kože, potem pa se osnova nadgradi v omako. Tudi na Primorskem ponekod kuhan paradižnik pretlačijo skozi cedilo, v spodnjem receptu pa je opisan poenostavljen vsakdanji postopek.
Fotografija: Foto: Totaliteta
Odpri galerijo
Foto: Totaliteta

1,5 kg zelo zrelega paradižnika 1 majhna glava čebule in/ali 1 strok česna olivno olje bazilika ali origano sol in poper
Paradižnik operemo in cele plodove damo v lonec. Prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit. Skuhamo, da se plodovi zmehčajo (10 minut). Odstavimo in počakamo, da se ohladijo. Ohlajen paradižnik kar z rokami iztisnemo iz kože, z nožem pa mu izrežemo trde dele okoli peclja. Iztisnemo mu tudi seme. Tole gre zelo hitro, saj so plodovi mehki in kar skočijo iz lupine. Olupke in semena zavržemo. Čebulo drobno nasekljamo, česen prav tako. Lahko uporabimo samo eno ali drugo, lahko pa tudi oboje. V kozico nalijemo tanko plast olivnega olja. Nanj stresemo čebulo, blago solimo, na srednji vročini steklasto popražimo in dodamo še česen. Čim zadiši, dodamo očiščen paradižnik, solimo in popramo ter na majhni vročini pokrito dušimo 20 minut. Paradižnik bo med kuho razpadel in dobili bomo grobo omako. Če si želimo gladkejše omake, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko na koncu dodamo še natrgano svežo baziliko ali posušen origano.

Paradajz, Velika knjiga receptov s paradižnikom, Totaliteta, 2017

Več iz te teme:

V prodaji