Čokoladni zavitek

Morda so od evropskih narodov Madžari med najbolj sladkosnednimi: njihova bogata in sladka kulinarična tradicija sega od slovitih tort doboš, esterhazy in orehove do prefinjenega drobnega peciva, od zlatih rogljičkov do sočnih buhtljev, obilja zavitkov, od višnjevega do čokoladnega, in kraljestva močnatih jedi, od narastkov do skutnih cmokov in slivovih žepkov. Tudi ta zavitek prihaja od tam ...
Fotografija:
Odpri galerijo

1 paket vlečenega testa (6–8 listov testa) 20 g masla Za nadev: 100 g čokolade 100 g mletih mandljev 100 g drobtin 130 g sladkorja 30 g moke drobno sesekljana lupinica pomaranče 50 ml mleka 1 zavitek vaniljevega sladkorja 3 jajca
Zmešamo drobtine, mandlje, moko in drobno sesekljano pomarančno lupinico. Mleko segrejemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in čokolado. Na zmerni temperaturi kuhamo, dokler se čokolada in sladkor popolnoma ne stopita. Odstavimo z ognja, dodamo zmes iz drobtin in dobro premešamo. Jajca ubijemo, rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake zmešamo v nadev, beljake pa s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg ter ga postopoma in previdno umešamo v popolnoma ohlajeno zmes za nadev. Vzamemo list testa, namažemo ga s stopljenim maslom, na to položimo nov list testa, ga ponovno premažemo z maslom in čez to položimo nov, tretji list testa. Premažemo z nadevom, zvijemo, zapognemo konce in položimo na pekač. Ponovimo s preostalim testom in nadevom. Zavitke po vrhu premažemo z maslom. Pečico razgrejemo na 200 °C. Zavitke pečemo 5–6 minut, nato odpremo vrata pečice in pustimo, da se pečica nekoliko ohladi. Temperaturo zmanjšamo na 150 °C, zapremo vrata in pečemo še 10 minut. Zavitek vzamemo iz pečice in ga pustimo počivati najmanj 15 minut, preden ga razrežemo.

Sladice iz Budimpešte (in močnate dobrote madžarske kuhinje), Totaliteta, Ljubljana 2018

V prodaji