Češpljev džem

Čas je za slive in ker zorijo zelo hitro, jih višek pripravimo za okusno ozimnico.
Fotografija:
Odpri galerijo

1,2 kg majhnih modrovijoličnih češpelj za 1 kg mesa 800 g sladkorja 5 kozarcev po 250 g
Češplje umijemo in s čistim prtičem skrbno obrišemo. Prerežemo jih na pol, odstranimo koščico, vsako polovičko narežemo na dva kosa in sadno meso damo v kozico za kuhanje marmelade. Dodamo sladkor in 4 dcl vode, pristavimo, da zavre, in nad živahnim ognjem kuhamo 30 minut. Medtem s penovko pogosto premešamo, da se džem ne bi prijel. Želirni preskus: malo džema kanemo na mrzel krožnik, in če se ne razleze ter se hitro strdi, je gotov. Kozico odstavimo, z džema skrbno odstranimo pene in ga še enkrat premešamo. S pomočjo širokega lija in zajemalke damo džem v kozarce, jih zapremo in steriliziramo.
za 5 kozarcev
Čar marmelad, Alain Furet, Založba Vale-Novak, 1999, Ljubljana

V prodaji