Skuhati marmelado sami doma ni pretežka enačba, le dovolj časa si moramo vzeti. Prilagodimo jih lahko svojemu okusu, zmanjšamo količino sladkorja, če smo ljubitelji kompleksnejših okusov, pa lahko recepte obogatimo tudi z mešanico začimb (kardamom, cimet, nageljnove žbice), nasekljanimi lešniki, mandlji ali orehi. In ker gre ljubezen skozi želodec, podarimo kakšen kozarček tistim, ki so nam pri srcu.

Jagodna marmelada z limeto 

Foto: Alena Haurylik/Shutterstock

Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml): 900 g jagod, sok 3 ali 4 limet, 500 g želirnega sladkorja in cimetovo skorjico.

Priprava: Jagode očistimo in operemo, narežemo in jim dodamo 150 do 200 ml limetinega soka. V široki posodi jih zmešamo z želirnim sladkorjem, dodamo cimetovo skorjico in kuhamo na precej močnem ognju tri minute. Nenehno mešamo, nato marmelado nadevamo v vroče sterilizirane kozarčke, jih dobro zapremo in za 15 minut obrnemo na pokrovčke. Ohladimo in shranimo na hladnem.

Jabolčna marmelada z medom

Foto: Ganihina Daria/Shutterstock

Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml): 1,3 kg jabolk, 7 žlic limoninega soka, 500 g želirnega sladkorja, cimetovo skorjico in 50 g tekočega medu.

Priprava: Jabolka olupimo, očistimo in odtehtamo kg sadja. Narežemo na kocke in pokapamo z limoninim sokom. Dodamo želirni sladkor, cimetovo skorjico in med mešanjem zavremo. Ko se začne marmelada peniti, jo kuhamo še štiri minute. Odstavimo z ognja, odstranimo cimetovo skorjico in vmešamo med. Nadevamo v sterilizirane kozarčke in dobro zapremo.

Slivova marmelada z ringloji

Foto: Yulia Furman/Shutterstock

Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml): 600 g sliv in 600 g belega ringloja, 500 g želirnega sladkorja in 100 g olupljenih celih mandljev.

Priprava: Slive in ringloje razpolovimo, razkoščičimo in odtehtamo 900 g sadja. Narežemo na manjše kose in v večji posodi zmešamo z želirnim sladkorjem in mandlji. Mešamo do vretja in kuhamo tri do pet minut, marmelado nadevamo v sterilizirane vroče kozarčke in dobro zapremo.

Marmelada iz breskev in fig

Foto: Yana Kho/Shutterstock

Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml): kg breskev, 400 g fig, sok 2 limon, kg želirnega sladkorja in šopek melise.

Priprava: Breskve blanširamo v vreli vodi in prelijemo z mrzlo vodo, da jih lahko olupimo, nato jih narežemo na koščke. Fige olupimo in prav tako narežemo. Odtehtamo kilogram mešanega sadja, dodamo želirni sladkor in limonin sok ter pustimo pokrito stati tri do štiri ure. Nato marmelado med mešanjem zavremo in kuhamo še vsaj štiri minute. Dodamo narezano meliso in nadevamo v sterilizirane kozarčke.

Marmelada iz surovih malin

Foto: Losangela/Shutterstock

Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml): 300 g malin, polovico vaniljevega stroka in 75 g sladkorja.

Priprava: Maline očistimo, po potrebi operemo in odcedimo, 50 g jih shranimo za okras. Sladkor, sredico vaniljevega stroka in preostale maline (250 g) dobro zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo cele maline in napolnimo kozarček. Shranimo v hladilniku, porabimo v dveh do treh dneh kot prilogo k sladicam ali sladoledu.