Brusnični kolač
Ta kolač je odličen za vse ljubitelje sladko-kislega okusa. Če nimamo brusnične marmelade, ga namažemo z borovničevo z manj sladkorja.

Odpri galerijo
Za testo:
100 g masla
100 g sladkorja v prahu
3 jajca
60 g instantnega kakava
150 g celih lešnikov
1 žlička pecilnega praška
1 žlica kakava v prahu
Premaz in okras:
200 g brusnične marmelade
250 ml smetane za stepanje
nastrgana čokolada (za posip)
Cele lešnike pražimo v pečici na pekaču 7–8 minut pri 180 °C. Ko se ohladijo, jih zmeljemo. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo, sladkor v prahu in rumenjake penasto umešamo. Dodamo instantni kakav, lešnike, pecilni prašek in kakav v prahu ter vmešamo sneg. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 30 minut pri 180 °C. Ohlajen kolač premažemo z brusnično marmelado in stepeno smetano. Po vrhu potresemo nastrgano čokolado.
Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.
Cele lešnike pražimo v pečici na pekaču 7–8 minut pri 180 °C. Ko se ohladijo, jih zmeljemo. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo, sladkor v prahu in rumenjake penasto umešamo. Dodamo instantni kakav, lešnike, pecilni prašek in kakav v prahu ter vmešamo sneg. Testo razgrnemo v namaščen in pomokan model ter pečemo 30 minut pri 180 °C. Ohlajen kolač premažemo z brusnično marmelado in stepeno smetano. Po vrhu potresemo nastrgano čokolado.
Potice in druge domače slaščice, S. Bernarda Gostečnik, Cankarjeva založba, Ljubljana 2015.
Onaplus
Postanite naš naročnik, berite kakovostne vsebine z izključno avtorskimi članki. Prvih 14 dni je dostop brezplačen.