Ana Tavčar Pirkovič razkrila skrivni recept svoje none za orehovo potico
Ana Tavčar Pirkovič je samo za nas ekskluzivno razkrila recept za orehovo potico svoje, zdaj žal pokojne, none Jolande, ki jo bo z mamo letos spekla njej v spomin.

Odpri galerijo
Foto: osebni arhiv
Za testo potrebujemo:
60 dag moke
1/2 žličke soli
4 rumenjake
5 dag sladkorja
1 jedilno žlico ruma
3 dl mleka
5 dag masla
3 dag kvasa
1 zavitek vanilijevega sladkorja
limonino lupinico
Za nadev potrebujemo:
60 dag mletih orehov
15 dag sladkorja
2 dl mlačnega mleka
2 žlici ruma
3 beljake
Najprej se lotimo testa. Kvas z malo sladkorja raztopimo v manjši količini toplega mleka, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati. Medtem moki dodamo sol in maslo, dodamo sladkor, rumenjake in nazadnje še vzhajan kvas in preostalo mleko. Testo dobro umesimo in zgnetemo. Dobro zgneteno testo položimo na pomokano površino, ga pomokamo še povrhu in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 2 uri. Malo preden je testo dovolj vzhajano, pripravimo orehov nadev. Iz beljakov stepemo trd sneg. Suhe sestavine nadeva stresemo v večjo skledo in jih premešamo. Dodamo še mleko in malo ruma. Ponovno premešamo, nato pa vmešamo še sneg iz beljakov. Ko je nadev pripravljen in testo vzhajano, testo položimo na pomokano delovno površino, razvaljamo, enakomerno premažemo z nadevom in zvijemo. Zvito potico položimo v pekač in pustimo še malo, da vzhaja. Ko potica ponovno vzhaja (eno uro), jo s čopičem za mazanje premažemo z beljakom in narahlo preluknjamo na več koncih. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, potem temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo od 60 do 90 minut.
kuharska knjižica none Jolande, z dovoljenjem Ane Tavčar Pirkovič
Najprej se lotimo testa. Kvas z malo sladkorja raztopimo v manjši količini toplega mleka, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati. Medtem moki dodamo sol in maslo, dodamo sladkor, rumenjake in nazadnje še vzhajan kvas in preostalo mleko. Testo dobro umesimo in zgnetemo. Dobro zgneteno testo položimo na pomokano površino, ga pomokamo še povrhu in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 2 uri. Malo preden je testo dovolj vzhajano, pripravimo orehov nadev. Iz beljakov stepemo trd sneg. Suhe sestavine nadeva stresemo v večjo skledo in jih premešamo. Dodamo še mleko in malo ruma. Ponovno premešamo, nato pa vmešamo še sneg iz beljakov. Ko je nadev pripravljen in testo vzhajano, testo položimo na pomokano delovno površino, razvaljamo, enakomerno premažemo z nadevom in zvijemo. Zvito potico položimo v pekač in pustimo še malo, da vzhaja. Ko potica ponovno vzhaja (eno uro), jo s čopičem za mazanje premažemo z beljakom in narahlo preluknjamo na več koncih. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, potem temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo od 60 do 90 minut.
kuharska knjižica none Jolande, z dovoljenjem Ane Tavčar Pirkovič
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.