Ritual obdarovanja ima zelo jasne zakonitosti. Najlepše je, ko podarimo nekaj od srca, veliko pa o trudu, ki smo ga vložili v iskanje darila za ljubljeno osebo, pove tudi njegova zunanjost. Lahko podarite še tako lepo, razkošno darilo, a bo izgubilo čar, če ga boste samo porinili v darilno vrečko iz trgovine in potisnili v roke obdarovancu. K sreči obstaja veliko preprostih trikov, ki bodo zavijanje daril olajšali tudi tistim, ki jim ročne spretnosti ne gredo najbolje od rok. Šest namigov, kako to naredimo sami doma, brez plastike, da smo ob tem tudi okolju prijazni, nam je zaupala Metka Sporiš iz priljubljene cvetličarne Sanjski Šopek v Škofji Loki.

Ne potrebujete novega ali posebnega papirja

Marsikdo ob zavijanju daril pomisli na nakup papirja za zavijanje s prazničnim potiskom, a letos lahko to skrb odmislite in uporabite kar to, kar najdete doma. Manj je več, je pravilo, ki je že nekaj let v modi tudi pri aranžiranju, kar pomeni, da lahko darila zavijete tudi v naraven papir rjave barve ali navadne A4 bele liste (zlepite jih skupaj toliko, da dobite dovolj veliko površino za zavijanje daril različnih velikosti). Trik pri tovrstnem zavijanju daril je, da lahko prazno površino okrasite, porišete ali polepite z unikatnimi motivi, napisi in sporočili. Poigrajte se z vzorci, potiskajte papir s štampiljkami, poškropite papir z vodenimi barvami in zobno ščetko, ali napišite nanj voščilo.

»Furoshiki« ali japonska umetnost zavijanja daril

Japonci so znani po tem, da darila zavijajo v tekstil, na zahodu pa smo navajeni darila zavijati v klasičen zavijalni papir, ali pa jih preprosto samo damo v škatlo ali vrečko. Japonci uporabljajo posebne rutke, ki so primerne za darila različnih velikosti. Rutke potem ne romajo v smeti, ampak jih ljudje uporabljajo še naprej, s čimer poskrbijo za okolje. Zato letos darila namesto v klasičen papir zavijte v rutko, kuhinjsko krpo, robček, kos blaga ali pa v krpice iz voska, ki so vedno bolj priljubljene. Vse to lahko namreč obdarovanec še naprej uporablja.

Zavijanje v časopisni papir

Dekorativni papir stane, časopisni papir pa imamo doma prav vsi. Časopisni papir je izredno primeren za zavijanje daril različnih velikosti, je malenkost bolj robusten in nevtralen. Lahko kupite tudi tuje izdaje časopisov in tako za vsakega posameznika uporabite različne vrste papirja. Popestrite ga lahko z rdečim trakom, z naravnimi materiali, ga poslikate s temperami, ali pa mu dodate le veliko pentljo. Tako ustvarite drugačno praznično darilo z retro pridihom.

Dekoracija iz naravnih materialov

December je mesec aromatičnih začimb. Cimet, klinčki, strok vanilje, posušene rezine pomaranč, vejice iglavcev, omele in bodike, vsi ti naravni materiali so več kot dobrodošli pri zavijanju daril. Odpravite se v gozd in naberite vejice in listje ali pobrskajte med suhimi kuhinjskimi sestavinami in začimbe uporabite kot okras na zavitem darilu. Pritrdite jih z vročim lepilom ali jih privežite z vrvico in vaše darilo ne bo samo lepo na pogled, ampak bo tudi dišalo. 

Namesto papirja uporabite steklen kozarec

Foto: Vyshnova/Shutterstock

Je darilo, ki ga boste podarili, manjše in ga ne želite zavijati? Uporabite klasičen steklen kozarec za vlaganje, ki ga imate zagotovo nekje doma. Kozarci so tudi prijazni do okolja, darilo pa bo zares unikatno. Nanj napišite personalizirano voščilo, polepite ga z izrezki, okrasite z vrvico ali nanj nalepite nalepko. Dodate lahko tudi vejice ali pomaranče ali naredite večjo pentljo.

Očarajte z vonjem

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Veste, katerim vonjavam se vaš obdarovanec ne more upreti? Presenetite ga z dišečim darilom. Kapljico izbranega eteričnega olja (lahko pa tudi parfuma) kanite na pentljo ali na spodnjo stran darila. Če boste zadeli pravi vonj, se bodo obdarovancu gotovo zasvetile oči in bo uspeh zagotovljen.