V evropske prestolnice 


Do Budimpešte, Zagreba, Opatije in Reke vas železna cesta iz Slovenije pripelje že za manj kot deset evrov, do Pulja, kjer vsako poletje gostijo filmski festival in številna zveneča glasbena imena, boste za vozovnico odšteli od 19 evrov, Dunaj, Zürich, Beograd in München pa so z vlakom dosegljivi že za 29 evrov. Tudi do Prage je še vedno dejavna železniška povezava, ki znese 39 evrov v eno smer, do Frankfurta pa od 49 evrov. Da si zagotovite najcenejšo vozovnico, je treba rezervacijo opraviti dovolj zgodaj, do dva meseca pred potovanjem, saj imajo Slovenske železnice za vsako destinacijo na voljo omejeno število vozovnic.


Na Orient 


Zgodovinski luksuzni vlak Orient ekspres, o katerem je Agatha Christie napisala tudi kriminalko, je do Istanbula žal zadnjič odpeljal leta 2009. A povezave do praga Orienta po železni cesti ostajajo. Slovenske železnice s partnerjem Optimatours odpeljejo potnike do turškega mesta Edirne, ki leži 240 kilometrov pred Istanbulom, že za 129 evrov, do nekdanjega Carigrada, zgodovinsko poznanega tudi pod imenoma Konstantinopel in Bizanc, pa nadaljujete z avtobusom, katerega vožnja je všteta v ceno izleta. Prednost takšnega potovanja je tudi ta, da lahko pot po Turčiji nadaljujete z lastnim prevozom, saj ima vlak vagon za avtomobile, ki jih vkrcavajo v Beljaku.


Z vlakom in glavo na zabavo 


Da se boste na poletnih festivalih resnično noro zabavali, a ne pozabili na varnost, vas železniške povezave odpeljejo tudi na koncerte in prireditve. Obiščete lahko INmusic v Zagrebu, Lakeness v Vipavski dolini, Goro rocka v Mostu na Soči, Festival Ljubljana, Festival Lent ter Pivo in cvetje v Laškem, v času festivalov pa bodo vlaki izjemoma vozili tudi ponoči. Slovenske železnice vsem, ki vstopnico za katero izmed naštetih prireditev kupijo v enem izmed njihovih štirih infocentrov (Ljubljana, Maribor, Celje ali Koper), podarijo 50-odstotni popust za nakup enosmerne ali povratne vozovnice za dve osebi.


Do letališča 


Gotovo ste se naveličali avtomobilskih prevozov na okoliška letališča, ki se nemalokrat končajo s tiščanjem potnikov v prenatrpanem kombiju, zastoji na avtocestah in nestrpnim čakanjem na pretegovanje udov na obcestnih postajališčih. Začnite torej svoje oddaljeno potovanje z vlakom. Poleg naštetih evropskih prestolnic iz Slovenije tečejo železniške povezave tudi do Gradca in Splita, Pariz, Benetke, Milano in Rim pa dosežete z vlakom iz Trsta, do koder vsak dan pelje avtobus Slovenskih železnic za samo devet evrov.