CERKNICA

Ta slovenski kraj se bo tudi letos za pusta prelevil v Butale

Cerknica bo tudi letos gostila tradicionalno pustno povorko, ki bo nasmejala obiskovalce, v njej pa si je vredno ogledati še številne druge znamenitosti.
Fotografija: Pustna povorka v Cerknici Foto: Olja Reven/Shutterstock
Odpri galerijo
Pustna povorka v Cerknici Foto: Olja Reven/Shutterstock

Pred nami so dnevi, ki bodo rezervirani za pustno dogajanje, česar se še posebej veselijo naši najmlajši, nad tem pa so navdušeni tudi vsi ostali, ki se radi zabavajo, družijo, se udeležujejo norčavih dogajanj in morda za en dan spremenijo svojo vizualno podobo. Tako vam tokrat kot zanimivo izletniško destinacijo predstavljamo Cerknico, ki slovi kot kraj, kjer se vsako leto odvija znamenita pustna povorka. Obrnili smo se na Enoto za turizem (Notranjski park), kjer so nam postregli z raznovrstnimi informacijami o znamenitostih območja in možnostih preživljanja prostega časa.

»Letošnje pustovanje se imenuje Coprniško ZMAJevanje, pri čemer bo osrednja pustna figura zmaj. Butale, mesto pravljic, in zmaj bosta tukaj sprejeta z odprtimi rokami. Zmaj si je našel prijetno jamo ob Cerkniškem jezeru, se tukaj udomačil in ostal. Zdaj je naš,« se na hudomušen način začne predstavitev letošnjega dogajanja. Cerknica se namreč v času pustovanja spremeni v Butale, zato tukaj najdejo svoje mesto številna pravljična bitja, kot so slivniške coprnice, hudič z ogromnimi polhi, ščuka velikanka, butalski jež in drugi. Na dogajanje, ki se bo odvijalo cel teden, so vabljeni vsi, ki bi radi vsaj za nekaj ur pobegnili od 'norosti sodobnega sveta'. Na njem bodo na zabaven način predstavljene aktualne teme, kar bo marsikoga spravilo v smeh.

V Muzeju Cerkniškega jezera na ogled živa maketa jezera

Po besedah predstavnikov Enote za turizem današnjo podobo kraja in okolice zaznamujejo strateška lega, saj se ta nahaja v neposredni bližini avtoceste, čudoviti naravni biseri in izjemna kulturna dediščina. Cerknica je zaradi svoje lege ob pomembnih prometnicah, bližine rodovitnega Cerkniškega jezera ter bogatih gozdov igrala pomembno vlogo skozi celotno zgodovino. »Naravni pogoji in geografske značilnosti so narekovali tudi prehrano Notranjcev. Tradicionalne jedi tega območja so polhov golaž, ocvrta ščuka, bloška trojka (kavra), grenadir marš, kožarice, krompirjevi žganci in vinski štrukeljci,« pojasnijo. Do danes so se na jedilnikih, ki so na voljo obiskovalcem, ohranile predvsem kožarice in bloška trojka. V zimskem času lahko v ponudbi notranjskih gostiln in turističnih kmetij najdemo okusno pripravljene tradicionalne jedi na žlico in koline, ki jih izdelujejo iz lokalnih sestavin.

image_alt
Slovenski karneval, ki ga je Lonely Planet označil za eno največjih zabav na svetu

V Cerknici si je možno ogledati številne kulturne znamenitosti. Med njimi še posebej izstopajo Hiša izročila, Muzej Cerkniškega jezera, Notranjska hiša in Center za obiskovalce Cerkniško jezero: »V Hiši izročila se obiskovalci seznanijo s tradicijo Cerkniškega polja skozi čas, kot so rokodelske in druge dejavnosti, šege in verovanja, glasba in pripovedi. V Muzeju Cerkniškega jezera je na ogled živa maketa Cerkniškega jezera, ki prikazuje, kako se odvija polnjenje in praznjenje jezera. V sklopu muzeja je urejen tudi Etnološki park Cerkniško polje, kjer si je možno ogledati pripomočke za ribolov, kot so ga izvajali včasih, stare lesene drsalke, čolne drevake ter pribor za rezanje in spravilo ledu.«

Cerkniško jezero se odlikuje po bogatem rastlinskem in živalskem svetu

Notranjska hiša v Seliščku je prenovljena tradicionalna podeželska hiša, kjer vam bodo lastniki postregli z okusno lokalno kulinariko, pripravljeno v pravi kmečki kuhinji, v hiši pa je možno tudi prenočiti. »Od oktobra 2022 dalje je odprt tudi Center za obiskovalce Cerkniško jezero, kjer lahko odkrivate skrivnostni svet Cerkniškega jezera in prisluhnete zgodbam o njegovem nastanku, preobrazbi ter o slikoviti pokrajini, ki se je oblikovala kot posledica kraških pojavov.« Center za obiskovalce je še posebej zanimiv zaradi svoje interaktivnosti, saj je informacije možno zaznavati z vidom, sluhom, vonjem in tipom, zaradi česar je celotna izkušnja izredno zanimiva za otroke.

image_alt
To je pravljični slovenski kraj, kjer vas bo narava pustila brez besed

Kar se tiče najlepših naravnih znamenitosti območja, je ena najpomembnejših seveda presihajoče Cerkniško jezero, ki se skupaj s slikovito udorno dolino Rakov Škocjan in Križno jamo od leta 2006 dalje uvršča med mokrišča mednarodnega pomena kot eno od treh Ramsarskih območij v Sloveniji. Mokrišča so znana po svojem pestrem in unikatnem rastlinskem in živalskem svetu, zato je z vidika biotske pestrosti ključnega pomena, da jih ohranjamo. Če se boste povzpeli na hrib Slivnica, boste z njenega vrha lahko opazovali čudovit razgled na Cerkniško jezero.

Ljubitelji jamskega sveta pa si lahko ogledajo Križno jamo, svetovno znano vodno kraško jamo, ki je posebna zaradi številnih podzemnih jezer s sigastimi pregradami in izjemnega najdišča kosti jamskega medveda. Je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, saj v njej ni električne razsvetljave in betonskih poti. Vsak obisk vključuje tudi vožnjo s čolnom.

Cerkniško jezero Foto: Tina Podobnik
Cerkniško jezero Foto: Tina Podobnik

Tematska pot Drvošec prejela nagrado za inovativnost

V Cerknici pa bodo po besedah predstavnikov Enote za turizem na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji sprehodov, pohodov in kolesarjenja: »Najbolj atraktivna in za vse starosti primerna je tematska pot Drvošec, ki je prejela nagrado JAKOB 2023 (Ambasador tematskih poti) za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, še posebej pa je primerna za družine z majhnimi otroki. Na voljo so tudi druge učne in tematske poti, kot so naravoslovna učna pot Menišija, učna pot po Rakovem Škocjanu, Pot izvirov, Po medvedovih stopinjah, Kunaverjeva pot in Od Štebrka do Karlovce. Pohodniki se lahko povzpnejo na Križno goro, Veliko Špičko in Veliki Javornik.« Po območju so urejene tudi kolesarske poti različnih dolžin in zahtevnosti, med katerimi so najbolj priljubljene tiste, ki potekajo okoli Cerkniškega jezera in po območju Rakovega Škocjana.

image_alt
Ta neokrnjena slovenska jama velja za eno najlepših na svetu

Če bi radi ta izjemni predel Slovenije spoznavali pod strokovnim vodstvom, se lahko obrnete na katerega od licenciranih lokalnih vodičev, s katerimi vas bodo povezali na Centru za obiskovalce Cerkniško jezero. Ti vam lahko predstavijo lokalne naravne znamenitosti, lahko pa se z njimi dogovorite, da je vodenje usmerjeno v določeno tematiko, ki vas zanima, kot na primer: turno kolesarjenje, jamarstvo, opazovanje ptic, spoznavanje rastlinskega sveta itd.

Degustacije lokalnih specialitet na kulinaričnem dogodku Okusi Notranjske

Pustna povorka, ki se bo odvijala v prihajajočih dneh, pa ni edini dogodek, ki ga je v Cerknici in okolici vredno obiskati. Od aprila do septembra bodo v sklopu Tematskih vikendov ob sobotah in nedeljah od 10. ure dalje v Notranjskem parku organizirana različna doživetja, ki bodo namenjena celotni družini. V sklopu dogajanja se bo možno podati na vožnjo z lojtrnikom s konjsko vprego, na vožnjo s kanuji po Cerkniškem jezeru, opazovanje ptic, tečaj preživetja v naravi, na lov za zakladom ali na katero drugo organizirano doživetje.

image_alt
Recept za krhke flancate, kot jih naredijo v znani ljubljanski restavraciji

Skozi leto pa so organizirani tudi nekateri drugi dogodki: »Lansko leto smo prvič izvedli kulinarični dogodek Okusi Notranjske, kjer so obiskovalci lahko preizkusili lokalne kulinarične specialitete. V poletnem času se odvijata tudi festivala Pravljice pod krošnjami in Kino na prostem. Jeseni organiziramo Dneve pohodništva, pri čemer se lahko z lokalnimi vodniki udeležite različnih vodenih pohodov. V prazničnem decembru organiziramo tudi Božični sejem, na katerem svoje izdelke predstavijo predvsem lokalni rokodelci in ponudniki.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte